Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat miercuri ca, dupa mai bine de doi ani de razboi, dusmanul nu a reusit sa ingenuncheze Ucraina, transmite EFE.

"Privind in urma, la cei peste doi ani de razboi, se poate spune cu certitudine ca dusmanul nu putut sa-si indeplineasca niciuna dintre misiunile sale strategice, nu a putut ingenunchia Ucraina. Iar acest lucru a costat viata a 2.504 de soldati de-ai nostri", a spus Porosenko, intr-o alocutiune rostita in Piata Independentei din Kiev, mai cunoscuta sub numele de Maidan, inaintea paradei militare organizate cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la declararea independentei, informeaza Agerpres.

Liderul ucrainean a mentionat ca circa 300.000 de ucraineni au participat 'la luptele cu separatistii prorusi si cu trupele ruse din estul Ucrainei'. 'Intre 2014 si 2016, de la punctele de recrutare au plecat pe front aproape 300.000 de persoane: mai intai, voluntari; apoi, recruti, iar acum militari profesionisti. Porosenko a mai spus ca, pentru acest an, prioritatea a fost crearea unei armate profesionale si a insistat ca in prezent 75% dintre militari sunt angajati pe baza de contract.

Cu toate ca a subliniat ca Ucraina este capabila sa se apere singura, liderul de la Kiev a apreciat totodata ca tara are nevoie de ajutorul partenerilor sai internationali. "Aceasta parada le va dovedi partenerilor nostri internationali ca Ucraina este capabila sa se apere, dar ca are nevoie ca acestia sa continue s-o ajute. Dusmanul nostru este o tara care ocupa a noua parte din suprafata terestra a Planetei si al carui buget militar este de zeci si zeci de ori mai mare decat al nostru", a spus Porosenko, facand aluzie la Rusia.

Seful statului ucrainean a mai adaugat ca acordul de asociere cu UE incepe sa dea roade si "compenseaza gradual pierderile colosale provocate de razboi si de agresiunea economica pe care o desfasoara Rusia". "Moscova incearca sa ne sufoce cu inchiderea pietei sale si cu blocarea tranzitului catre alte tari', a mai spus seful statului ucrainean.