Turcia analizeaza posibilitatea de a oferi Rusiei acces la baza aeriana de la Incirlik, utilizata in prezent de armata turca si de Alianta Nord-Atlantica, afirma parlamentarul rus Igor Morozov, citat de site-ul publicatiei Business Insider.

"Ramane sa ajungem la un acord cu (presedintele turc - n.red.) Recep Erdogan pentru a transforma unitatea NATO de la Incirlik in principala baza aeriana a Rusiei; veti vedea, urmatoarea baza a Rusiei" pentru operatiunile in Siria "va fi la Incirlik", a declarat Igor Morozov, membru al Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, conform Mediafax.

Presa rusa a relatat acum cateva zile ca Moscova a cerut acces la baza de la Incirlik, situata in sud-estul Turciei. Insa premierul Turciei, Binali Yildirim, a respins informatiile, sugerand insa ca, in cazul unei solicitari, Ankara va analiza posibilitatea de a oferi acces armatei ruse la aceasta unitate militara strategica.

"Rusia nu are nevoie sa utilizeze baza Incirlik; ei au baze militare in Siria", a declarat Binali Yildirim, citat de site-ul Military.com, precizand ca o eventuala astfel de solicitare a Rusiei va fi analizata.

Coalitia internationala coordonata de Statele Unite utilizeaza baza de la Incirlik pentru operatiunile din Siria si Irak contra organizatiei teroriste Stat Islamic. Rusia efectueaza separat raiduri aeriene in Siria, pentru a oferi asistenta regimului Bashar al-Assad.

Relatiile dintre Ankara si Washington s-au deteriorat dupa tentativa de lovitura de stat produsa in Turcia pe 15 iulie. In acest context, Turcia a reluat relatiile cu Rusia.