Peste 3.400 de imigranti au fost salvati vineri la bordul a 34 de ambarcatiuni improvizate in largul coastelor libiene, a anuntat Garda de Coasta italiana, care coordoneaza operatiunile in aceasta zona, relateaza AFP.

"Am coordonat 34 de operatiuni de salvare. Peste 3.400 de vieti au fost salvate", a anuntat Garda de Coasta pe contul sau de Twitter, potrivit Agerpres.

Aproximativ 1.400 dintre acesti imigranti au fost salvati de nave ale Marinei italiene care patrulau in largul coastelor libiene, iar ceilalti de nave angajate in operatiunea navala europeana anti-traficanti Sophia si de nave umanitare.

Asociatia SOS Mediterana, a carei nava Aquarius a salvat 236 de persoane, a publicat pe Twitter imagini cu femei plangand si strigandu-si bucuria dupa ce au fost salvate.

Joi, Garda de Coasta a anuntat de asemenea ca a coordonat salvarea a 1.095 de imigranti in largul Libiei.

In timp ce controversatul acordul al UE cu Turcia si inchiderea rutei balcanice au stopat aproape in totalitatea sosirile de imigranti in Grecia, fluxul provenit din Africa de Vest si din Cornul Africii cu directia Italia, prin Libia, se mentine.

Conform celui mai recent bilant al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) stabilit inainte de aceste ultime operatiuni de salvare, peste 89.000 de imigranti au ajuns pe coastele italiene de la inceputul anului, un total comparabil cu cei 93.000 inregistrati intre ianuarie si iulie 2015.

In schimb, peste 3.000 de imigranti au murit in astfel de calatorii in acest an, conform ultimelor estimari ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), in special in partea centrala a Marii Mediterane.