Filmele bune ajung la Timișoara între 4 și 10 august, în Grădina de Vară Capitol. Timp de o săptămână, în fiecare seară, de la ora 21.45, timișorenii se vor bucura de câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, în cadrul Caravanei TIFF. Drame, comedii spumoase, documentare despre fascinația pentru cinema și povești de dragoste vor emoționa sau amuza publicul în cele șapte seri de proiecții în aer liber.

Caravana TIFF la TimisoaraFoto: Afis

Caravana TIFF va debuta joi, 4 august, cu provocatorul Ilegitim, al lui Adrian Sitaru, un film despre relația incestuoasă dintre doi frați, va trece apoi prin Brazilia talentatului Pelé, unde un profesor de vioară vrea să schimbe destinele unor copii din favelă, prin fiordurile din Norvegia, într-un disaster movie propus la Oscar și parțial realizat în România, Valul ucigaș, sau viețile fascinante ale unor oameni care trăiesc din gloria cinema-ului de altădată, în Cinema, mon amour și A fost odată un vis: Ultimul western spaghetti. Trei amintiri din tinerețe, regizat de renumitul cineast francez Arnaud Desplechin, va încheia seria de proiecții.

Caravana TIFF călătorește prin România pentru al șaptelea an, din iulie până în septembrie. Timișoara este al patrulea oraș din cele peste 15 în care vor fi proiectate filme în aer liber. În 2015, peste 33.000 de spectatori au urmărit filmele Caravanei.

Program 4-10 august | Grădina de Vară Capitol | 21:45

Joi, 4 august

Ilegitim (r. Adrian Sitaru) | 89’, România

Cu: Alina Grigore, Robi Urs, Adrian Titieni, Bogdan Albulescu.

Doi fraţi şi o iubire ilegitimă. Multiple acuzaţii şi un tată care e doctor. O familie în care nimeni nu a tras linia dintre ceea ce e moral şi ceea ce e legal. Nici măcar atunci când e vorba de avort.

Premiul C.I.C.A.E. la Festivalul de la Berlin 2016.

Vineri, 5 august

Profesorul de vioară / The Violin Teacher (r. Sérgio Machado) | 102’, Brazilia

Cu: Lazaro Ramos, Sandra Corveloni, Tais Araujo.

După ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din São Paolo, Laerte, un violonist talentat, se întreţine dând lecţii de muzică adolescenţilor dintr-o şcoală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Brazilia. Dar oare un pas înapoi nu este şi primul pe un nou drum?

Premiul publicului la São Paolo 2015.

Sâmbătă, 6 august

Valul ucigaș / The Wave (r. Roar Uthaug) | 105’, Norvegia

Cu: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro

Experimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post. Împreună cu familia, pregăteşte mutarea din oraşul Geiranger, dar el şi colegii săi înregistrează mici modificări geologice în subsol. Tot mai îngrijorat, Kristian îşi dă seama că cel mai mare coşmar e gata să devină realitate. Cu doar zece minute la dispoziţie pentru a scăpa cu viaţă, Kristian trebuie să salveze cât mai mulţi oameni împreună cu propria familie.

Efectele speciale au fost parțial realizate de o echipă în România. Propunerea Norvegiei la Oscar!

Duminică, 7 august

Pelé: Nașterea unei legende / Pelé: Birth of a Legend (r. Jeff & Michael Zimbalist) | 107’, SUA

Cu: Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro și Colm Meaney.

Un film despre ascensiunea meteorică a marelui fotbalist brazilian Pelé și viața acestuia pe străzile din Sao Paolo. Pelé a condus Brazilia către prima lui Cupă Mondială la numai 17 ani

Luni, 8 august

Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc) | 70’, România, Cehia

Povestea lui Victor Purice, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară a cinema-ului, dar trebuie să înfrunte realitatea dură: lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotească.

Selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo 2016.

A fost odată un vis: Ultimul western spaghetti (r. Tonislav Hristov) | 60’, Germania, Finlanda, Bulgaria

Satul Tabernas din deşertul spaniol a fost folosit timp de decenii pentru filmările unor faimoase producţii precum Undeva, cândva în Vest. Dar timpul a trecut şi, în urma crizei economice, satul şi-a pierdut din strălucire, iar sătenii au rămas fără slujbe. Pe neaşteptate, sunt anunţate filmările la un nou blockbuster...

Festivaluri: Karlovy Vary, Toronto, TIFF

Marți, 9 august

Usturoi (r. Lucian Alexandrescu) | 90’, SUA, România, Olanda

Cu: Elena Ivanca, Tibi Covaci, Darius Stoica, Sebastian Topan

Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun de sărăcia familiei sale: fratele său vrea să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta, cei doi fug la oraş să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de peripeții.

Miercuri, 10 august

Trei amintiri din tinerețe / Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) | 123’, Franța

Cu: Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet, Mathieu Amalric

Paul Dédalus îşi aminteşte copilăria în Roubaix… Accesele de nebunie ale mamei sale, legătura cu fratele mai mic, Ivan, un copil pios şi violent... Îşi aminteşte de vremea când avea 19 ani, de sora sa Delphine, de vărul Bob... Mai presus de toate, Paul îşi aminteşte de Esther. Ea a fost centrul vieţii lui.

Premiul César pentru Cel mai bun regizor în 2016.

Intrarea la proiecţii este liberă.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.