Pentru Premiul Man Booker din acest an au fost selectati 13 carti dintr-un numar de 155 inscrise si publicate in UK in perioada 1 octombrie 2015-30 septembrie 2016. Selectia a fost decisa de un juriu format din Amanda Foreman (presedinte), Jon Day, Abdulrazak Gurnah, David Harsent si Olivia Williams.

Premiul Man Booker 2016Foto: http://themanbookerprize.com

Potrivit Mediafax, scriitorul sud african J M Coetzee, care a câştigat de două ori premiul Man Booker, pentru romanele Life & Times of Michael K şi Disgrace, a fost nominalizat alături de alţi patru scriitori debutanţi pe lista completă a scriitorilor intraţi în competiţia pentru premiul Man Booker 2016.

Autorul australian, care s-a născut în Africa de Sud, a mai câştigat această importantă distincţie literară în 1983 şi 1999 şi ar putea deveni primul autor care să obţină acest premiu literar de trei ori.

Acesta va concura cu alţi 12 autori, inclusiv cu nominalizaţii anului 2012 Deborah Levy şi A L Kennedy, care a fost membru al juriului în 2012.

Preşedintele juriului, Amanda Foreman, a declarat că volumele listate provoacă "aşteptările în privinţa a ceea ce este şi ceea ce poate fi un roman ".

Lista scurtă a Premiului Man Booker va fi anunţată pe 13 septembrie, câştigătorul fiind premiat în cadrul unei ceremonii la Guildhall din Londra, pe 25 octombrie. Acesta va primi suma de 50.000 de lire.

Juriul de anul acesta este format din Foreman, Jon Day, Abdulrazak Gurnah, David Harsent şi Olivia Williams.

Alături de Coetzee, care a mai câştigat acest premiu cu romanele "Life & Times of Michael K" şi "Disgrace", pe lista completă mai sunt incluşi şase autori de limbă engleză care trăiesc în Marea Britanie, cinci din SUA şi unul din Canada.

Lista completă a Premiului Man Booker 2016:

Paul Beatty - "The Sellout"

J.M. Coetzee - "The Schooldays of Jesus"

A.L. Kennedy - "Serious Sweet"

Deborah Levy - "Hot Milk"

Graeme Macrae Burnet - "His Bloody Project"

Ian McGuire - "The North Water"

David Means - "Hystopia"

Wyl Menmuir - "The Many"

Ottessa Moshfegh - "Eileen"

Virginia Reeves - "Work Like Any Other"

Elizabeth Strout - "My Name Is Lucy Barton"

David Szalay - "All That Man Is"

Madeleine Thien - "Do Not Say We Have Nothing"

Din lista acestui an lipsesc ultimele romane ale câştigătorilor ediţiilor precedente a Man Booker, Ian McEwan şi Julian Barnes şi câştigătorul premiului Pulitzer, americanul Don DeLillo.

Amanda Foreman a declarat că paleta de cărţi este "vastă şi este literatură de foarte bună calitate. Fiecare roman a iscat discuţii intense şi dezbateri pasionale, provocându-ne aşteptările faţă de ceea ce este şi ceea ce poate fi un roman.", a spus aceasta. "Scrierile sunt în general proaspete, energice şi foarte important - este vorba de o listă completă pe care o vom savura."

Premiul care a fost câştigat în 2015 de Marlon James pentru cel de-al treila roman al său "A Brief History of Seven Killings", a primit primul premiu în 1969. Man Booker International Prize 2016, fratele premiului Man Booker, a fost câştigat în luna mai a acestui an de autorul sud-coreean Han Kang pentru "The Vegetarian".

Premiul Man Booker, cunoscut şi ca Booker Prize, este un premiu literar ce se acordă în fiecare an celei mai bune opere scrise în limba engleză, de către un cetăţean din lumea aglofonă, respectiv din ţările membre ale Commonwealth-ului şi Republica Irlanda.