Ministerul Sanatatii confirma al treilea caz de import de virus Zika in Romania. Este vorba despre un barbat in varsta de 36 ani, care locuieste la Cluj-Napoca si care a calatorit in Republica Dominicana, zona activa de transmitere a virusului Zika,in perioada 6 - 13 iulie, informeaza un comunicat al institutiei.

Virusul ZikaFoto: europa.eu

A urmat un alt sejur in Statele Unite in perioada 13 iulie - 20 iulie. Barbatul a sosit in Romania in data de 21 iulie. O zi mai tarziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata.

Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika.

Barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj.

O campanie de tratamente anti tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.

Ministerul Sanatatii considera in continuare ca riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este minim. Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.