Kremlinul a negat miercuri orice amestec in campania electorala americana, dupa ce presedintele Barack Obama nu a exclus posibilitatea ca Rusia sa incerce sa influenteze alegerile prezidentiale in favoarea candidatului republican Donald Trump, scrie AFP.

KremlinFoto: Agerpres

"Presedintele Putin a spus in mai multe randuri ca Rusia nu a interferat niciodata si nu interfereaza in afacerile interne (ale unei tari), in special in procesele electorale din alte tari", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat cum comenteaza declaratii facute de Barack Obama la NBC.

"Daca vorbim de suspiciuni fata de alta tara, ar trebui macar sa fim concreti si exacti. A enunta ipoteze arata o lipsa de abordare constructiva", a afirmat acesta, subliniind ca Moscova urmareste "foarte atent sa evite orice actiune, orice cuvant care ar putea fi considerat un amestec direct sau indirect in campania electorala".

Aceste dezmintiri vin dupa ce Barack Obama a apreciat, la televiziunea NBC News, ca este "posibil" ca Rusia sa incerce sa influenteze alegerile in favoarea lui Trump.

"Totul este posibil", a raspuns Obama, intrebat despre eventuala implicare a Rusiei in ampla scurgere de mailuri ale unor inalti responsabili ai partidului Democrat. Aceste mailuri, publicate vineri de Wikileaks, au aratat neincrederea si dispretul unor lideri fata de Bernie Sanders, fostul rival al lui Hillary Clinton la alegerile primare.

Experti in securitate informatica recrutati de echipa de campanie a lui Clinton au lasat sa se inteleaga ca Rusia se afla in spatele acestor dezvaluiri, cu scopul de a-l favoriza pe Donald Trump.

Miercuri, New York Times scria ca agentiile americane de informatii au acum "convingerea puternica" a faptul ca guvernul rus se afla in spatele acestor dezvaluiri. Serviciile secrete nu stiu insa daca aceasta afacere tine de de un spionaj de rutina sau face parte dintr-o operatiune care vizeaza influentarea alegerilor prezidentiale.

Presedintele Vladimir Putin s-a exprimat public in doua randuri in ceea ce il priveste pe Donald Trump. In iunie, a salutat vointa lui Donald Trump de a restabili complet relatiile dintre Moscova si Washington.

"Dar nu ne amestecam niciodata in procesele politice interne ale altui stat, in special in SUA. Vom lucra cu orice presedinte ales de poporul american", a precizat el.

La finele lui decembrie, acesta il califica pe miliardarul american drept un "om stralucit si plin de talent".