Autoritatile din Republica Moldova si expertii Fondului Monetar International au ajuns marti la un acord privind un nou program de finantare, pe o perioada de 3 ani, in valoare de 179 de milioane de dolari, informeaza Reprezentanta permanenta a FMI in Republica Moldova, potrivit Agerpres.

'Expertii FMI si autoritatile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice sustinut de un aranjament de finantare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finantare extinsa (EFF) si Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finantare va fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord trebuie sa fie aprobat de conducerea FMI si de Consiliul Executiv', a declarat, la Washington, sefa misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar.

Termenii acordului de finantare vor fi analizati in Consiliul Executiv al FMI ce ar putea avea loc in luna octombrie din acest an "in cazul in care autoritatile din Moldova vor implementa setul de actiuni prioritare'.

Potrivit oficialului FMI, noul angajament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapida si in avans a situatiei privind guvernarea in sectorul financiar si cadrul de supraveghere a acestui sector.

'Noul program va juca un rol catalizator in vederea deblocarii suportului de la donatori si sustinerii dezvoltarii economice si se va sprijini pe doi piloni, iar primul vizeaza politicile de asigurare a stabilitatii macroeconomice si financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilitatilor in structura netransparenta a actionarilor bancilor si cadrul slab de supraveghere si de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetara va fi axata in continuare pe mentinerea stabilitatii preturilor in contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscala se va concentra pe utilizarea chibzuita a limitelor disponibile de finantare, in vederea consolidarii investitiilor publice si sustinerii obiectivelor sociale si de dezvoltare", a spus reprezentantul FMI.

Cel de-al doilea pilon urmareste imbunatatirea reformelor structurale in vederea sustinerii cresterii economice.

"Programul autoritatilor, sustinut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe fagasul unei cresteri durabile cu suportul celorlalti parteneri internationali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investitiilor si sporirea potentialului de crestere economica a Moldovei. Masurile initiale vor sprijini eforturile autoritatilor in lupta impotriva coruptiei, politica durabila din sectorul energetic si agenda de reforme bugetar-fiscale, in special ce tin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficientei cheltuielilor precum si diminuarea riscurilor bugetar-fiscale', a mai mentionat Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul FMI, o misiune de experti a institutiei financiare internationale condusa de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat in vizita la Chisinau, in perioada 5-15 iulie 2016, pentru a discuta un posibil acord pe o perioada de trei ani, finantat prin mecanismele de creditare ale FMI - Mecanismul de finantare extinsa (EFF) si Mecanismul extins de creditare (ECF) - in valoare de circa 180 milioane dolari SUA, pentru sustinerea programului de reforma economica a statului.