Autoritatile franceze l-au identificat pe unul dintre jihadistii implicati in atacul din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray drept Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani, care era eliberat pe cautiune si purta o bratara de securitate in momentul atacului. Marti dimineata, doi atacatori au luat cinci ostatici intr-o biserica catolica din Normandia si l-au injunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel, inainte de a fi ucisi de politisti, relateza News.ro citand BBC.

Procurorii au sustinut ca Kermiche a fost arestat anul trecut in doua randuri, dupa ce a incercat sa calatoreasca ilegal in Siria, pentru a se alatura jihadistilor Statului Islamic.

Potrivit publicatiei "Tribune de Geneve", Kermiche a fost arestat de autoritatile elvetiene in mai 2015 si extradat pe teritoriul francez.

"A.K. a incercat in doua randuri sa fuga in Siria, prima data prin Munchen, fara succes, iar apoi prim Geneva", a declarat o sursa pentru cotidianul elvetian.

In timpul celei de-a doua incercari de a se alatura jihadistilor Statului Islamic, Kermiche a folosit pasaportul unui var la aeroportul din Geneva, insa a fost interceptat de politistii de frontiera turci si extradat imediat in custodia autoritatilor elvetiene, inainte de a ajunge intr-un penitenciar francez. Acesta a fost insotit in calatoria sa de un adolescent, in varsta de 16 ani, idenficat doar ca A.B, care a reusit sa ajunga in teritoriul controlat de jihadistii ISIS.

Radicalizarea lui Kermiche a inceput atunci cand acesta avea doar 17 ani, fiind inspirat de atacul terorist din redactia saptamanalului satiric Charlie Hebdo, in care 17 persoane si-au pierdut viata. Mama sa a povestit pentru publicatia elvetiana cum Adel Kermiche s-a transformat radical intr-o perioada de cateva luni, dintr-un tanar care iesea regulat in oras cu iubita sa si asculta muzica, intr-un adolescent care iesea din casa din ce in ce mai rar, doar pentru a merge la moschee.

Orice conversatie cotidiana din locuinta parintilor sai a fost inlocuita de discursul extremist islamist a lui Adel Kermiche, nemultumit ca nu isi poate practica religia in liniste pe teritoriul francez.

Tanarul a fost trimis in spatele gratiilor pentru doar cateva zile de catre autoritatile elvetiene, fiind inchis la Champ-Dollon pentru "pregatirea unor acte de terorism". In Franta, Kermiche si-a petrecut aproape un an de zile in spatele gratiilor, fiind eliberat in martie 2016 si purta inca o bratara de securitate electronica la glezna.

De asemenea, procurorii au facut apel ca Adel Kermiche sa nu fie eliberat pe cautiune, insa magistratii au decis ca acesta nu reprezinta un pericol pentru public dupa aproape un an de detentie.

Impreuna cu un al doilea atacator, Kermiche i-a taiat gatul preotului catolic Jacques Hamel, dupa ce l-au fortat pe acesta sa ingenuncheze.

Potrivit martorilor, cei doi atacatori au filmat executarea preotului, inainte de a fi impuscati mortal de fortele de interventie.

Atacul a fost revendicat de jihadistii Statului Islamic.