In mai putin de doua saptamani, un val fara precedent de atentate revendicate sau atribuite gruparii jihadiste Stat Islamic a lovit Europa, doua atentate vizand Franta si doua Germania. Iata mai jos principalele atentate care au vizat tinte occidentale, intr-o cronologie realizata de agentia de presa AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citeste si HARTA INTERACTIVA Atentatele teroriste din 2016 in toata lumea: Unde au fost cele mai multe si mai sangeroase atacuri si cine a fost in spatele lor

  • 26 iulie 2016: Franta

Un preot a fost ucis intr-o luare de ostatici intr-o biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, in nord-vestul Frantei. Acesta a fost ucis de "doi teroristi care se revendicau de la Daesh" (acronimul arab pentru SI), declara presedintele François Hollande. SI a afirmat ca autorii erau doi dintre "soldatii" sai.

  • 24 iulie 2016: Germania

Un refugiat sirian, caruia i-a fost respinsa cererea de azil, s-a detonat in centrul Ansbach, in Bavaria (sud), in apropiere de locul unde avea loc un festival de muzica. Atentatul s-a soldat cu ranirea a 15 persoane si a provocat moartea autorului.

Ministrul bavarez de Interne a anuntat ca Sirianul "jurase supunere" SI, grupare care a revendicat atentatul.

  • 18 iulie 2016: Germania

Un tanar solicitant de azil care afirma ca era afgan (politia crede ca era pakistanez) raneste cinci persoane, dintre care doua grav, intr-un tren regional, dupa ce le ataca cu un topor si un cutit. Acesta este ucis de politie. SI revendica atacul.

  • 14 iulie 2016: Franta

Un tunisian de 31 de ani, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, intra cu un camion intr-o multime de oameni, la cateva momente dupa focul de artificii dedicat zilei nationale a Frantei, la Nisa. Ucide 84 de oameni, printre care mai multi copii, si raneste peste 300. Atacul este revendicat de SI.

  • 28 iunie 2016: Turcia

47 de persoane sunt ucise intr-un triplu atentat sinucigas la aeroportul international Atatürk din Istanbul. Potrivit premierului, "indiciile merg spre Daesh".

  • 13 iunie 2016: Franta

Un politist si prietena sa sunt asasinati in apropiere de Paris, atentat revendicat de un barbat care jurase credinta SI.

  • 12 iunie 2016: Statele Unite

Un american de origine afgana ucide 49 de oameni intr-un club club gay din Orlando (Florida). Si acesta jurase supunere SI intr-un apel catre serviciile de urgenta. SI revendica masacrul, comis de "un soldat al califatului".

  • 22 martie 2016: Belgia

Atentate sinucigase, revendicate de SI, se soldeaza cu 32 de morti si peste 340 de raniti la un aeroport din Bruxelles si in statia de metrou Maelbeek, in centrul cartierului european din capitala belgiana.

  • 19 martie 2016: Turcia

Un atentat sinucigas pe bulevardul Istiklal din Istanbul provoaca moartea a patru turisti, trei israelieni si un iranian. Atacul este atribuit SI.

  • 12 ianuarie 2016: Turcia

Un atentat sinucigas in centrul istoric al Istanbulului ucide 12 oameni, turisti germani. Atacul este atribuit SI.

  • 2 decembrie 2015: Statele Unite

Un cuplu de musulmani deschide focul intr-un centru de ingrijire pentru persoane cu handicap din San Bernardino, in California, ucigand 14 persoane. Atacul este salutat, dar nu si revendicat, de SI.

  • 13 noiembrie 2015: Franta

Atacuri la Paris se soldeaza cu 130 de morti si peste 350 de raniti. Atentatele, revendicate de SI, au avut loc in sala de concerte Bataclan, pe mai multe strazi din capitala Frantei si in apropiere de Stade de France.

  • 31 octombrie 2015: Egipt

Cei 224 de pasageri ai unui avion Airbus A321 rusesc, turisti si membri ai echipajului, isi pierd viata dupa ce aeronava cade in peninsula Sinai. SI revendica atentatul.

  • 26 iunie 2015: Tunisia

Un atac la hotelul Sousse (est) se termina cu moartea a 38 de oameni, dintre care 30 britanici, In 18 martie, un atentat impotriva muzeului Bardo din Tunis s-a soldat cu 22 de morti, dintre care 21 turisti straini. Atacurile sunt revendicate de SI.

  • 8 ianuarie 2015: Franta

Amédy Coulibaly, care se revendica din partea SI, ucide un politist la Montrouge, in sudul Parisului. A doua zi, acesta ia ostatici clienti si angajati ai unui supermarket evreiesc din Paris si ucide patru dintre ei, toti evrei. Este ucis de politie.

In 7 ianuarie, fratii Kouachi, care se revendica din partea al-Qaeda din peninsula Arabica (Aqpa), ucid 12 persoane la sediul saptamanalului Charlie Hebdo din Paris.