Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a confirmat informatiile prezentate de HotNews.ro dintr-un raport al Curtii de Conturi privind cheltuielile facute de spitale cu bani de la Ministerul Sanatatii si a anuntat ca pana in septembrie va crea "un mecanism de prioritizare si monitorizare a investitiilor din sistemul sanitar".

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Pentru prima data, Ministerul Sanatatii va avea un plan multianual de investitii, criterii clare de prioritizare si un sistem de monitorizare a modului in care investitiile sunt implementate si operationalizate, si totul pe baza unei platforme informatice transparente", a spus Vlad Voiculescu pentru HotNews.ro.

Reamintim ca un raport al Curtii de Conturi pe 2015 arata ca aparatura medicala cumparata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in functiune sau nu a fost utilizata in scopul initial, arata Curtea de Conturi. Haosul din sistemul sanitar, descris in draftul unui raport al Curtii de Conturi, include si gasirea unor plati ilegale de jumatate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum si plati de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumparate fara respectarea procedurilor de achitii publice.

"Este o realitate dureroasa faptul ca Ministerul Sanatatii nu are in acest moment niciun mecanism de fundamentare reala a investitiilor din sanatate. Pixul ministrului nu este garantia unui randament pozitiv al unei investitii publice in Sanatate. Draftul raportului Curtii de Conturi la care faceti referire descrie perfect situatia", a declarat Vlad Voiculescu.