Conducerea fortelor armate turce va inceta pe viitor sa mai depinda de Ministerul Apararii si se va subordona direct Presedintiei, a anuntat premierul turc Binali Yildirim, intr-un interviu publicat duminica de presa turca, transmite EFE, citata de Agerpres.

Premierul turc Binali YildirimFoto: Arhiva personala

"Statul Major al Fortelor Armate nu va mai depinde de Ministerul Apararii. Cand va intra in vigoare sistemul prezidential, il vom subordona Presedintiei", a spus Yildirim intr-un interviu acordat televiziunii turce ATV-A Haber.

Seful guvernului nu a spus cand anume se va intampla acest lucru, dar a dat drept sigur trecerea Turciei de la sistemul parlamentar actual, care prevede un rol mai degraba ceremonial pentru presedinte, la un sistem in care seful statului dispune de intreaga putere executiva, asa cum reclama cu insistenta actualul presedinte, Recep Tayyip Erdogan, noteaza agentia EFE.

Pentru a formaliza aceasta schimbare care, potrivit unor inalte oficialitati din guvern "este deja un fapt", mai este nevoie de o reforma a Constitutiei care presupune obtinerea unei majoritati de doua treimi in parlament.

  • Premierul turc: Garda prezidentiala va fi dizolvata

Pe de alta parte, prim-ministrul Binali Yildirim a anuntat sambata seara ca autoritatile turce vor dizolva garda prezidentiala, dupa ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia in urma puciului esuat, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

"Nu va mai fi nicio garda prezidentiala, ea nu are niciun motiv sa existe, nu avem nevoie", a declarat Yildirim la canalul A Haber.

Cel putin 283 de membri ai garzii prezidentiale - un regiment ce numara 2.500 de oameni - au fost arestati dupa puciul esuat, aminteste AFP.

Membri ai acestei unitati au facut parte dintr-un grup ce a intrat in cladirile televiziunii publice TRT in timpul tentativei de lovitura de stat saptamana trecuta, a declarat Yildirim. Acest grup a fortat o prezentatoare sa citeasca o declaratie ce proclama legea martiala si introducerea restrictiilor de circulatie.

Prim-ministrul a adaugat ca 13.002 persoane au fost arestate dupa lovitura de stat esuata, printre care 1.329 de politisti, 8.831 soldati, 2.100 de judecatori si procurori si 689 de "civili".

El a adaugat ca 5.837 de persoane au fost plasate in detentie, inclusiv 3.718 soldati si 123 de generali.

Turcia nu intentioneaza sa extinda starea de urgenta dupa o perioada de trei luni in urma loviturii de stat esuate, dar va face acest lucru daca este necesar, a mai precizat sambata prim-ministrul Binali Yildirim, noteaza Reuters.

"Scopul nostru este ca nu ar trebui prelungita dar daca este nevoie, poate fi desigur prelungita", a declarat el intr-un interviu la postul de televiziune ATV.