Aveti parteneri comerciali in Marea Britanie sau intentionati sa stabiliti legaturi de afaceri cu societati din Marea Britanie? Care sunt riscurile potentiale si cum va influenta Brexitul structura contractelor comerciale sau taxarea si impozitarea? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au discutat online cu cititorii.

Alin Chitu si Cornel PopaFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Tema discutiei: Brexitul si implicatiile fiscale si comerciale

In dimineata zilei de 24 iunie, rezultatele referendumului din Marea Britanie aratau ca 52% dintre cetatenii englezi optasera, in mod democratic, pentru iesirea din Uniunea Europeana. Marea Britanie nu a ocupat primele locuri in topul investitiilor straine directe in Romania, insa tara noastra trebuie sa fie pregatita cu masuri care sa asigure o tranzitie lina pentru investitorii britanici, mai ales ca o serie de societati romanesti sunt detinute indirect de societati din Insulele Virgine Britanice.

Trebuie sa fie pregatita sa-si apere interesele in fata UE privind impozitarea speciala a tranzactiilor financiare sau privind noile masuri analizate prin care profiturile sa poata fi rezonabil impozitate la nivelul tarilor unde acestea sunt produse.

Romania mai trebuie sa fie pregatita si sa mearga pe alte cai in demersurile de atragere de capital. De asemenea, poate este momentul sa faca eforturi reale de reintegrare pe piata fortei de munca a specialistilor de inalta pregatire in domeniul financiar din City-ul londonez, care, dupa recentele evenimente, ar putea fi tentati sa revina in tara.

Nu in ultimul rand, Romania ar trebui sa fie pregatita sa atraga investitorii care vor dori relocarea din Marea Britanie sau care vor fi reticenti la ideea realizarii unor noi investitii in aceasta tara pana la clarificarea statutului sau viitor.