Prima zi a summitului NATO din Varsovia s-a incheiat cu concluzii mixte pentru Romania. Secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat la pranz ca o brigada romaneasca (4-5.000 de militari) va fi transformata intr-o "brigada internationala", dar a revenit in cursul serii si a calificat-o drept brigada romano-bulgara. Stoltenberg a mai spus ca o eventuala decizie privind o prezenta navala NATO la Marea Neagra - ceruta insistent de Romania - va fi discutata de ministrii Apararii in octombrie. Scutul american antircheta trece sub comanda NATO, asa cum isi dorea Romania. Pentru tarile baltice si Polonia, prima zi a adus confirmarea prezentei a patru batalioane NATO. O veste buna pentru Romania a venit din SUA: surse aliate au anuntat ca SUA vor aduce anul viitor circa 1.000 de militari la baza Mihail Kogalniceanu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri, la Varsovia, ca o brigada romaneasca va fi transformata intr-o "brigada internationala". Acesta a precizat, in prima zi a summitului NATO, ca Alianta nu doreste o repetare a Razboiului Rece si vrea sa continue dialogul cu Rusia, iar masurile care vor fi stabilite au un caracter "defensiv".

"Pozitia noastra e clara - NATO nu cauta confruntarea, nu ne dorim un nou Razboi Rece", ca raspuns la protestele Rusiei privind amplasarea de batalioane in fostele tari comuniste Polonia, Poland, Estonia, Lituania si Letonia.

Stoltenberg a insistat pe infiintarea celor patru batalioane (cite 1.000 de soldati, aproximativ) ca principala masura de reasigurare a aliatilor din flancul estic al NATO. El a anuntat ca tarile - lider vor fi SUA (pentru batalionul din Polonia), Canada (pentru Letonia), Germania (pentru Lituania) si Marea Britanie (pentru Estonia).

Sambata are loc a doua intalnire a sefilor de stat si de guvern din tarile NATO, si tot sambata va fi facuta publica declaratia finala. Ramane de vazut care vor fi formularile oficiale ale aliatilor in legatura cu obiectivele majore stabilite de Romania pentru acest summit.

Evenimentele zilei:

19.25:Obama si Erdogan au sustinut, in discursurile de la intilnirea sefilor de stat NATO, necesitatea unei prezente NATO in Marea Neagra - surse

19.09: Polonia va trimite in Romania circa 200 de militari, contributie la brigada multinationala

18:13 NATO va prelua comandat scutului american antiracheta, dupa ce Franta a obtinut asigurari ca sistemul nu va fi sub controlul direct al Washingtonului, scrie Reuters.

"Liderii vor conveni capacitatea operationala initiala a apararii antiracheta", a declarat un oficial al NATO.

"Aceasta inseamna ca navele amplasate in Spania, radarul din Turcia si apararea antiracheta din Romania vor lucra impreuna sub comanda NATO".

Un al doilea oficial NATO a confirmat informatia, afirmand ca "sunt indeplinite conditiile" pentru trecerea sistemului sub steagul NATO.

Reuters noteaza ca Washingtonul spera ca trecerea controlului in mainile Aliantei va domoli temerile Rusiei, in timp ce statele europene occidentale membre ale NATO considera ca nu au nimic de castigat provocand Rusia, un furnizor major de resurse energetice.

17.29: Obama le-a cerut liderilor europeni sa fie fermi in fata Rusiei. Ce diferenta de ton fata de declaratiile impaciuitoriste ale lui Hollande

17,27: Juncker, seful Comisiei Europene, a declarat la semnarea acordului UE-NATO ca Uniunea va investi in urmatorii doi ani circa 2 miliarde de euro in securizarea statelor membre, mai ales in combaterea razboiului hibrid

17:22 Presedintele francez Francois Hollande afirma ca, pentru Franta, Rusia nu este nici un "adversar" si nici o "amenintare".

"NATO nu a intentionat sa afecteze relatiile pe care Europa ar trebui sa le aiba cu Rusia. Si, pentru Franta, Rusia nu este un adversar, nu este o amenintare", a spus acesta, citat de AFP.

"Rusia este un partener care, este adevarat, poate uneori, am vazut-o in Ucraina, sa foloseasca forta. Am condamnat acest lucru cand a fost vorba de Crimeea - si cautam (...) sa gasim o solutie pentru criza din Ucraina", a subliniat Hollande.

16.56: Incepe sedinta decisiva a sefilor de stat si de guvern din NATO. Acum se decidi ultimele masuri sensibile, posibil sa se discute si despre initiativa Romaniei la Marea Neagra. Discutiile sint programate pentru cel putin trei ore

16.51: Presedintele Poloniei: NATO se intoarce la menirea sa initiala - apararea comuna. Azi facem un pas inainte pentru a intari prezenta NATO pe flancul estic.

16.50: Stoltenberg, la debutul summitului: NATO isi intareste prezenta in sudul flancului estic si adopta apararea anti-racheta. Miza e securitatea noastra, intr-o lume tot mai periculoasa

16.42: Incepe reuniunea sefilor de stat NATO cu onorul dat militarilor aliati cazuti pe front. Toti sefii de stat asculta in picioare muzica solemna

16.38: Finlanda si Suedia, tari non-NATO, vor participa ca invitate in premiera la o reuniune cu sefii de stat din NATO in aceasta seara, a anuntat Stoltenberg. Motivul? Ambele tari nordice sint ingrijorate de postura agresiva a Rusiei si cauta cooperarea cu NATO

15:50 Barack Obama a anuntat ca SUA vor trimite 1.000 de soldati in Polonia.

"Statele Unite vor amplasa un batalion, circa 1.000 de soldati americani aici, in Polonia, umar la umar cu soldatii polonezi", a declarat el, dupa o intrevedere cu presedintele polonez Andrzej Duda.

15.41: Intre timp, Putin, Merkel si Hollande au discutat despre "solutii politice" pentru criza din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de Reuters. Cei trei ar fi convenit ca Ucraina trebuie sa acorde un statut legal "special" estului tarii, adica autonomie sporita, pe intelesul tuturor. Ceea ce ar insemna ca noua entitate administrativa, controlata de facto de Rusia, se va opune oricarei decizii politice care ar apropia Ucraina de UE sau NATO

15.35: Stoltenberg, sec-gen NATO: "E cea mai puternica intarire a NATO de la Razboiul Rece"

14.42: Klaus Iohannis a sosit la Summit si participa la Consiliul NATO (reuniunea sefilor de stat si/sau guvern)

14:21 Dmitri Peskov: Speram ca bunul simt va prevala

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca Moscova urmareste cu atentie summitul NATO si spera ca bunul simt va triumfa, potrivit agentiei TASS.

"Desigur, incercam sa gasim un nucleu de rationalitate, care poate fi cu usurinta observat, cum este declaratia de astazi a dl Stoltenberg legata de nevoia de a mentine contacte, de absenta unei amenintari imediate din partea Rusiei", a spus el. "Speram ca bunul simt va prevala in cele din urma".

14.07: NATO si UE au semnat un acord de cooperare. Jens Stoltenberg a declarat intr-o conferinta de presa ca acest acord va avea ca scop si apararea impotriva razboiului hibrid si se va realiza inclusiv prin schimbul de informatii intre tari si institutii - una dintre marile probleme ale UE in acest moment din cauza reticentei unor state de a impartasi informatii cu aliati. Citeste aici declaratia comuna NATO - UE

13:30 Surse din Administratia Prezidentiala au confirmat pentru HotNews.ro ca SUA vor trimite in Romania 1.000 de militari, incepand cu 2017, in cadrul unui acord bilateral. Trupele americane nu vor face parte din brigada multinationala NATO, ci vor veni separat

13.04: Ministrul polonez de Externe: Polonia va gazdui in urmatorii ani circa 10.000 de trupe NATO, majoritatea soldati americani

12.55: Ministrul polonez de Externe, intrebat in conferinta de presa daca Polonia va participa la brigada multinationala NATO din Romania: "Il voi lasa pe ministrul Apararii sa spuna daca participa militari polonezi sau nu"

12.30: Summitul are loc pe Stadionul National din Varsovia, transformat ad-hoc intr-un imens centru de conferinte si securizat impecabil. Tribunele sporesc senzatia de confruntare Vest -Est

12.09: La 13.45 se va semna o Declaratie comuna UE-NATO. Interesant de vazut cit de soft sau cit de dura va fi

12.07: Cele mai importante declaratii ale lui Stoltenberg despre Romania, Moldova si Rusia:

  • Vom transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala pentru a ne intari pozitia in flancul sud-estic al NATO.
  • Vom intari apararea impotriva amenintarilor hibride, cyber-atacurilor si atacurilor cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice.
  • NATO nu cauta confruntarea. Nu vrem un nou Razboi Rece. Razboiul Rece e istorie si trebuie sa ramina istorie.
  • Ne vom reafirma angajamentul fata de partenerii din est - Ucraina, Georgia si Moldova - pentru a-i ajuta sa reziste presiunilor din exterior si sa promoveze reformele

12.04: Klaus Iohannis, pe Facebook: Am ajuns la Varsovia unde, in cateva ore, va incepe Summitul NATO, in cadrul caruia voi promova proiecte importante pentru securitatea Romaniei. Astazi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca Alianta va transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala pentru a intari prezenta NATO in Sud-Estul Europei si pentru apararea impotriva atacurilor venite din afara Aliantei. Declaratia confirma astfel ca initiativele si obiectivele propuse de Romania la acest Summit prind contur si se vor regasi in documentele finale ale reuniunii.