Ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian, a dat asigurari vineri ca votul britanic privind Brexitul nu va afecta cooperarea militara franco-britanica, exprimandu-si in acelasi timp dorinta pentru consolidarea apararii europene, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

"Brexitul nu afecteaza cu nimic cooperarea extrem de puternica pe care o avem cu Marea Britanie in domeniul apararii", le-a declarat Jean-Yves Le Drian jurnalistilor in cursul unei deplasari la Aix-en-Provence (sud).

"Acest parteneriat exista si va continua sa existe. Ministrul britanic (Michael Fallon), cu care m-am intalnit (vineri) dimineata, a confirmat vointa noastra comuna de a continua aceasta cooperare foarte puternica", a adaugat el.

"Prim-ministrul (Manuel Valls) a reamintit marti, in cursul interventiei sale in fata Adunarii Nationale, ca Marea Britanie este un aliat istoric si ca vom continua sa dezvoltam aceasta cooperare in domeniul apararii cu Regatul Unit", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

El a reamintit ca acest "parteneriat bilateral" include constituirea unui organism operational, precum si cooperari in domeniul industrial, nuclear si al informatiilor. "In aceste domenii, cooperarea va continua", a insistat demnitarul francez.

"Si apoi, pe masa se afla acum consolidarea apararii europene, in prezent in stadiu embrionar, dar, in opinia mea, sunt doua sau trei subiecte asupra carora putem avansa", a mai afirmat Jean-Yves Le Drian.

Ministrul apararii s-a referit la dosarul financiar: "cum putem folosi cel mai bine cooperarea noastra operationala? (...) Sunt unele subiecte in curs de a fi examinate si va trebui sa le acceleram", a pledat el.

De asemenea, trebuie organizata mai eficient prezenta pe teren a tarilor europene "pentru a asigura o coordonare mai buna si, mai ales, a permite statelor in care intervenim ¬ si ma gandesc in special la Africa ¬ sa obtina singure propriile mijloace de securitate cu ajutorul Europei, pentru ca este vorba totodata despre apararea europeana".