Compania aeriana britanica EasyJet a anuntat vineri ca a cerut un certificat de transportator aerian intr-o tara nespecificata din Uniunea Europeana, in urma votului pentru Brexit, scrie AFP.

Avion EasyJetFoto: Agerpres

Acest certificat, care este oferit de autoritatea de reglementare din fiecare tara, "urmeaza sa permita EasyJet sa zboare in Europa la fel ca si astazi", a precizat compania, intr-un comunicat.

"In cadrul planurilor de urgenta ale EasyJet inainte de referendum, am avut discutii informale cu un anumit numar de reglementatori europeni de aviatie in privinta unui certificat de transportator aerian (CTA) intr-o tara europeana pentru a permite EasyJet sa zboare in Europa asa cum o face si astazi", a precizat compania britanica, intr-un comunicat.

"EasyJet a lansat acum acest proces formal pentru a obtine un CTA", adauga compania low-cost.

Acest CTA este o autorizatie oferita de autoritatile insarcinate cu reglementarea aviatiei civilie in fiecare tara. Avand in vedere piata unica de transport aerian european, fiecare companie care opereaza intr-o tara a UE poate functiona liber in intreaga Uniune, fara restrictii.

Sectorul aerian britanic, care a beneficiat din plin de acest cer unic european instaurat de 20 de ani, este ingrijorat de viitorul sau in cazul unei iesiri a Marii Britanii din UE.

EasyJet precizeaza insa ca nu are in prezent proiecte legate de mutarea sediului sau, situat pe aeroportul londonez Luton.

"Pana cand rezultatul negocierilor Marea Britanie - UE vor fi mai clare, EasyJet nu are nevoie sa aplice alte schimbari structurale sau operationale", precizeaza compania.