Canada va trimite 1.000 de soldati in Letonia in cadrul unuia dintre cele patru batalioane pe care NATO le va amplasa in estul Europei, ca raspuns la anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, scrie presa canadiana, citata de The Guardian.

Impreuna cu SUA, Marea Britanie si Germania, Canada "va stabili si conduce" o brigada de interventie rapida care va "contribui la prezenta avansata a NATO in Europa centrala si de est", a precizat ministerul Apararii, intr-un comunicat, precizand ca mai multe detalii vor fi oferite la summitul NATO din Varsovia, care are loc in perioada 8-9 iulie.

"In calitate de partener responsabil in lume, Canada este alaturi de aliatii sai din NATO pentru a descuraja agresiunea si pentru a asigura pacea si stabilitatea in Europa", a afirmat ministrul Apararii, Harjit Sajjan, citat in acest comunicat.

Anuntul a venit la o zi dupa ce presedintele american Barack Obama a cerut Canadei sa sustina mai puternic NATO, intr-un discurs sustinut in fata parlamentului canadian.

Trupele canadiene se vor alatura celor 4.000 de soldati pe care NATO ii va trimite in Polonia si in tarile baltice pentru a descuraja Kremlinul, dupa sustinerea pe care Rusia a acordat-o separatistilor din estul Ucrainei.

Comandantul fortelor terestre ale NATO din Europa, generalul american Ben Hodges, a avertizat saptamana trecuta asupra vulnerabilitatilor aliantei in regiune, afirmand ca tarile baltice sunt imposibil de aparat in cazul unei invazii rusesti.