Liderii tarilor UE se reunesc miercuri dimineata, la Bruxelles, pentru prima data, fara ca Regatul Unit, pentru a incerca sa stabileasca un plan de parcurs dupa votul pentru Brexit. Marti, Bruxelles si liderii celor 27 de tari ramase in Uniune au fost de acord sa dea un pic de timp Marii Britanii pentru a declansa in mod oficial procedurile de "divort", accentuand ca nu vor accepta sa astepte "luni de zile", scrie AFP.

Cancelarul german Angela Merkel i-a avertizat, de asemenea, pe britanici ca relatia lor viitoare cu UE nu va mai fi "ca la carte", incercand sa evite ca Brexitul sa nu dea idei in alte tari.

Intre timp, premierul Scotiei Nicola Sturgeon evalueaza sansele ca tara sa sa adere la UE ca o entitate independenta. Ea se va intalni miercuri dimineata cu presedintele Parlamentului European Martin Schulz, dar nicio intalnire nu este planificata in aceasta etapa, cu presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, mai scrie sursa citata.

"Daca iesim din Europa, ar fi impotriva vointei noastre" si "democratic inacceptabil", a declarat, doamna Sturgeon, in timpul unei dezbateri privind Brexitul in fata Parlamentului din Edinburgh, subliniind faptul ca scotienii au avut votat "in mod clar pentru mentinerea (n.r. 62%)" in blocul comunitar.