Presedintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul, a declarat, marti seara, pentru HotNews.ro, ca s-a intalnit personal la Bucuresti cu presedintele Klaus Iohannis vineri, cand seful statului i-a spus ca nu va putea participa la summitul organizat de Partidul Popular European cu putinn timp inainte de Consiliul European pe tema Brexitului. Daul a precizat ca nu va dezvalui motivele invocate, dar ca a discutat la Bucuresti cu presedintele Iohannis teme legate de aparare. Reamintim ca seful statului nu a fost prezent miercuri la summitul PPE, unde sefii de stat si de guvern din aceasta familie politica s-au intalnit pentru a-si armoniza pozitiile fata de Brexit inainte de Consiliul European. Mentionam ca rezultatele referendumului din Marea Britanie au fost cunosute abia vineri seara, in ziua intalnirii celor doi.

Redam mai jos integral raspunsul liderului PPE, Joseph Daul, la intrebarea Hotnews legata de absenta presedintelui Iohannis de la summitul popularilor europeni intr-un moment atat de important

  • “M-am intalnit cu presedintele Iohannis vineri la Bucuresti. Stiam ca  nu poate veni la summit-ul PPE. Am explicat deja, invitatia este transmisa personal si nu poate fi trimis altcineva in loc. Invitam sefii de stat si de guvern si nu dorim inlocuitori pentru ca dorim sa vorbim cu sefii. Daca as accepta inlocuitori am discuta cu secretarii de la partide. Respect decizia oricarei persoane care nu poate participa, mi-a spus personal ca nu poate veni de aceasta data. Nu voi dezvalui motivele pentru care nu a putut participa, dar am discutat despre temele pe agenda summit-ului PPE, am discutat despre chestiuni legate de aparare si altele. Relatiile cu Klaus Iohannis sunt foarte, foarte bune dupa momentul in care a fost ales si, apropos, am fost acolo in timpul campaniei pentru a-l sustine”.

HotNews.ro a scris, marti, ca presedintele Klaus Iohannisnu participa la summitul popularilor europeni care preceda sedinta Consiliului European, desi anul trecut a fost prezent la summit-ul PPE din decembrie, dupa cum rezulta din lista oficiala a participantilor (vezi foto). Aceasta absenta este inexplicabila in conditiile in care tema discutiei este extrem de importanta, viitorul UE dupa Brexit, iar toate celelalte tari din PPE sunt reprezentate fie la nivel de sefi de stat sau de guvern, fie la nivel de ministri sau vicepremieri. La summitul PPE au participat, intre altii, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Spaniei, Mariano Rajoy etc.