Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca guvernul va stabili prin ordonanta de urgenta ca institutiile nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar, urmand sa-l obtina singure, de la institutiile abilitate.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

"Cazierul judiciar (...) se va cere doar intre institutii. Cetateanul nu va mai trebui sa se plimbe intre ghisee sa ceara cazierul judiciar", a spus primul ministru, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

Dupa adoptarea ordonantei, "institutiile abilitate vor trebui sa se organizeze pentru a putea transmite direct aceste date".

In plus, copiile buletinelor de identitate vor putea fi trimise de acum incolo si pe e-mail, iar "in termen de 30 de zile institutiile au obligatia sa anunte adresa de mail", a spus Ciolos.

Guvernul elimina, de asemenea, copiile legalizate pentru o serie de documente. "Aceasta legalizare se va face conform cu originalul de catre functionarii care solicita aceste documente", a precizat Dacian Ciolos.

Acesta a mai spus ca pentru taxe si impozite va exista posibilitatea platilor prin card atat la ghiseele ANAF, cat si la Trezorerie. De asemenea, vor fi masuri prin care institutiile sa isi diversifice mijloacele de plata, "oferind posibilitatea platii cu cardul prin POS sau prin alte mijloace electronice".

Premierul a mai spus ca pentru perioada imediat urmatoare sunt pregatite si cateva masuri care sa vizeze in mod specific mediul de afaceri, care la randul sau se confrunta cu birocratia.

  • UPDATE Guvernul a adoptat marti pachetul de masuri destinate simplificarii procedurilor si reducerii eforturilor cetatenilor de procurare a unor documente, precum si consolidarii procesului de digitalizare la nivelul administratiei publice centrale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cea mai mare parte a masurilor incluse in acest pachet raspund sugestiilor primite din partea cetatenilor prin intermediul platformei online de consultare publica "maisimplu.gov.ro", prin intermediul careia s-au primit peste 3.300 de propuneri si aproximativ 32.000 de persoane care au sustinut propunerile deja postate.

Multe dintre solicitari au vizat plata taxelor online pentru cat mai multe categorii de taxe si impozite, reducerea numarului de taxe si hartii, precum si a numarului de copii de pe cartea de identitate, a copiilor legalizate solicitate cetateanului in relatia cu administratia publica, precum si recunoasterea documentelor emise in format electronic cu semnatura electronica.

Masurile pentru reducerea birocratiei, simplificarea si digitalizarea procedurii de reducere a documentelor:

  • Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale au obligatia de a publica, din oficiu, informatii si modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, in format electronic, atat pe website-ul propriu, cat si pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro,  in varianta actualizata si intr-un format tehnic care sa permita descarcarea si editarea lor in scopul completarii pe calculator de catre beneficiar.
  • Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale vor accepta si copia electronica dupa Cartea de Identitate, prin furnizarea unei adrese de posta electronica, atat pe pagina proprie de internet, cat si pe punctul de contact unic electronic. In termen de 30 de zile institutiile publice au obligatia sa anunte adresa de email unde se vor putea transmite; In cazul copiilor legalizate solicitate de catre institutii in furnizarea serviciilor publice, acestea vor fi inlocuite cu verificarea de catre functionar, la ghiseu, a conformitatii cu originalul.
  • Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, detinute sau gestionate de o alta autoritate sau institutie publica se iau direct de la respectiva autoritate sau institutie daca acest lucru a fost solicitat expres de catre beneficiarul serviciului public sau daca exista consimtamantul expres al acestuia.
  • Institutiile publice si organele administratiei publice centrale sunt obligate sa specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecaruia si motivul colectarii informatiei.
  • Va fi scutita de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cartii de identitate, eliberarea si prelungirea valabilitatii actelor de identitate pentru cetatenii straini si a cazierului judiciar. Aceasta masura a fost luata avand in vedere ca plata acestei taxe de valoare mica presupune deplasari la Posta si la Politie. La ridicarea cartii de identitate si a pasaportului cetatenii vor plati o singura taxa, intr-un singur loc.  Taxele extrajudiciare de timbru ramase in vigoare se vor plati prin mijloace electronice, ordin de plata sau numerar, cu exceptia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite in baza legii 18/1991, pentru taxele de pana la 50.000 lei.
  • Autoritatile si institutiile publice, altele decat cele din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, vor putea obtine certificatul de cazier judiciar in mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetateanul de obtinerea acestuia, caz in care taxa de eliberare si taxa extrajudiciara de timbru vor fi eliminate. Astfel, orice alta institutie publica, cu exceptia celor prevazute deja in lege, va solicita electronic unitatilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, in baza consimtamantului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectueaza verificari specifice. Unitatile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate intr-un termen de 24 de ore de la primirea solicitarii, iar persoana pentru care se efectueaza verificari specifice este scutita de plata serviciului.
  • In vederea simplificarii platii taxelor pentru pasaport, au fost comasate cele doua taxe astfel incat acestea se vor putea achita intr-un cont unic, facilitandu-se astfel si plata lor online.
  • O alta masura are in vedere obligativitatea institutiilor publice sa ofere  metode alternative de plata a serviciilor publice furnizate contra cost, a amenzilor contraventionale si a taxelor si impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plata, fie prin intermediul altor sisteme de plata.
  • In cazul platii amenzii rutiere, dificultatea semnalata de un numar semnificativ de cetateni este reprezentata de obligativitatea de a transmite dovada platii amenzii la unitatea de politie. In sensul eliminarii acestei proceduri, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plata si prin posta electronica, respectiv eliminarea acestei obligativitati atunci cand plata se realizeaza prin mijloace electronice. Astfel, art. 28 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor va fi completat in consecinta, facilitand plata prin Sistemul National Electronic de Plata si a altor mijloace electronice de plata.
  • De asemenea, pentru a reduce riscurile de coruptie in obtinerea permisului auto si avand in vedere cazurile mediatizate care au scos la iveala riscuri la adresa sigurantei circulatiei pe drumurile publice, se va implementa un sistem de monitorizare si verificare a desfasurarii examenului pentru obtinerea permiselor auto. Proba teoretica se inregistreaza video, iar cea practica audio si video.
  • In cazul procedurii de inmatriculare auto,  se introduce posibilitatea platii intr-un cont unic a tarifelor aferente confectionarii si valorificarii placilor cu numere de inmatriculare permanenta, de proba, temporare si provizorii, atribuirii unui numar de inmatriculare preferential, pastrarii combinatiei numarului de inmatriculare, precum si contravaloarea certificatelor de inmatriculare, a autorizatiilor provizorii si a permiselor de conducere.

Prin Memorandumul care insoteste Ordonanta de simplificare au fost introduse principiile necesare acestor simplificari in randul institutiilor publice. O prevedere importanta din Memorandum este aceea ca se pot plati online amenzi de circulatie prin Ghiseul.ro