Un partid nationalist anunta intensificarea eforturilor pentru a obtine independenta regiunii Tara Galilor fata de Marea Britanie, dupa demersuri similare in Scotia si Irlanda de Nord, anunta Mediafax.

Formatiunea radicala Plaid Cymru, care nu se afla la putere in Tara Galilor, a anuntat luni dupa-amiaza ca va intensifica eforturile proindependenta dupa decizia alegatorilor britanici de iesire din Uniunea Europeana.

"Este foarte probabil ca, in contextul in care Scotia s-a pronuntat in favoarea ramanerii in UE, Marea Britanie sa inceteze sa existe in viitorul apropiat. Si Irlanda de Nord isi va analiza perspectivele", a declarat liderul Plaid Cymru, Leanne Wood, citat de site-ul agentiei Reuters.

"Tara Galilor nu isi poate permite sa devina o parte uitata a unei entitati Anglia-Tara Galilor", a spus Leanne Wood, subliniind ca referendumul pro-Brexit "a schimbat totul".

Guvernul regiunii britanice Scotia solicita negocieri urgente cu Uniunea Europeana pentru a reusi mentinerea in comunitatea europeana in pofida iesirii Marii Britanii si analizeaza posibilitatea organizarii unui nou referendum proindependenta, a anuntat premierul scotian, Nicola Sturgeon. La randul sau, regiunea Irlanda de Nord intentioneaza sa solicite independenta fata de Marea Britanie si unirea cu Irlanda, membra UE.