Engleza, a doua limba din lume ca numar de vorbitori si principala limba de lucru a institutiilor UE, ar putea fi eliminata de pe lista limbilor oficiale ale Uniunii Europene daca Marea Britanie paraseste blocul european, a afirmat luni, presedinta Comisiei pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European, Danuta Hubner, citata de Reuters.

Simbolica miscare, chiar daca imposibila, ar reduce si mai mult influenta Londrei pe continent si i-ar infuria pe irlandezi, citeaza Agerpres.

Fiecare stat membru are dreptul sa desemneze o singura limba oficiala. Desi engleza este cea mai vorbita limba din Europa si una dintre limbile oficiale in trei state membre, numai Marea Britanie a desemnat-o in mod oficial la Bruxelles. Irlanda a ales irlandeza, iar Malta a bifat malteza.

"Engleza este limba noastra oficiala pentru ca a fost aleasa de Marea Britanie. Fara Marea Britanie, nu mai avem engleza", a declarat Danuta Hubner in cursul unei conferinte de presa asupra consecintelor legale ale Brexitului.

Engleza ar putea ramane o limba de lucru, chiar daca nu ar mai fi una oficiala, a adaugat Danuta Hubner, subliniind ca mentinerea statutului acesteia de limba oficiala presupune acordul tuturor tarilor membre.

Regulile ar putea insa evolua pentru a permite Celor 27 sa isi declare mai multe limbi oficiale, a continuat eurodeputata.

Franceza a fost limba dominanta in institutiile UE pana in anii 1990, cand aderarea Suediei, Finlandei si Austriei au facut ca balanta sa se incline de partea englezei. Miscarea s-a accentuat odata cu integrarea tarilor din Europa Centrala si de Est, care au ales engleza ca a doua limba.

Documentele si textele institutiilor UE sunt traduse in cele 24 de limbi oficiale. Daca engleza si-ar pierde acest statut, britanicii ar trebui sa isi asigure singuri traducerile.

Engleza este, de asemenea, una dintre cele trei limbi utilizate pentru a aplica pentru brevetele UE. Acest lucru le asigura un avantaj firmelor si cercetatorilor vorbitori de engleza fata de concurentii care vorbesc alte limbi.

Franta nu s-a impacat niciodata cu infrangerea sa lingvistica si a impus franceza ca limba de lucru, desi numarul persoanelor care o vorbesc este in scadere printre oficialii de la Bruxelles.