Circa 30 de gospodarii, doua firme si o scoala au fost inundate, luni, in orasul Borsa, judetul Maramures, in urma ploilor abundente cazute, Drumul National DN18 fiind blocat timp de doua ore din cauza aluviunilor de pe versanti, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al ISU Maramures transmis, luni, pompierii actioneaza pentru inlaturarea efectelor inundatiilor care au afectat Borsa, pe teren actionand cinci echipaje cu un efectiv de 33 de oameni.

"In urma ploilor abundente, urmate de scurgeri de pe versanti si colmatari de poduri si podete, au fost afectate circa 30 de gospodarii situate pe sapte strazi, doi operatori economici si Scoala Valea Repedea in orasul Borsa. Drumul National 18 a fost blocat timp de aproximativ doua ore, pe o lungime de aproximativ doi kilometri, din cauza aluviunilor de pe versanti. Pompierii maramureseni actioneaza pentru inlaturarea efectelor inundatiilor care au afectat orasul Borsa in cursul acestei dupa amieze. Pe teren actioneaza cinci echipaje cu un efectiv de 33 de oameni, dar si membrii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din comuna Moisei, precum si reprezentanti ai Serviciului Salvamont, care intervin cu autospeciale si motopompe pentru evacuarea apei din curtile si beciurile gospodariilor", se arata in documentul citat.

La nivelul ISU Maramures a fost activata grupa operativa, iar efectivele de interventie au fost suplimentate, situatia fiind permanent monitorizata prin Centrul Operational Judetean din cadrul institutiei.

Bistrita-Nasaud: 50 de persoane din satul Pietris, evacuate din calea apelor

50 de persoane din satul Pietris, comuna Cetate din judetul Bistrita-Nasaud, au fost evacuate luni dupa-amiaza de pompierii bistriteni, dupa ce 30 de case au fost inundate din cauza ploilor torentiale, dar si a paraului care s-a revarsat.

Cinci sate din Bistrita-Nasaud au fost afectate de ploile torentiale cazute luni dupa-amiaza in intreg judetul Bistrita-Nasaud, cele mai mari probleme fiind inregistrate in satul Pietris din comuna Cetate, unde apa a inundat 30 de case, o parte dintre acestea fiind inca izolate.

"Pompierii bistriteni au evacuat pana la aceasta ora din calea apelor 50 de persoane si o prima evaluare arata ca in statul Pietris au fost afectate de inundatii 30 de locuinte. Deocamdata se face evaluarea tuturor locuintelor afectate", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, plt.maj. Marius Rus.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita a mobilizat mai multe echipaje spre zonele afectate de inundatii, in satele Pietris, Lunca, Sieut, Budacu de Sus si Budesti, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale, barci cu motor si motopompe.

In zonele afectate de inundatii apa cazuta a depasit 50 - 60 l/mp, paraurile din zona au iesit din matca inundand drumurile, podurile, terenurile agricole si zeci de gospodarii.

Bistrita-Nasaud se afla sub cod galben de ploi torentiale, descarcari electrice si intensificari ale vantului, avertizarea fiind valabila pana marti dimineata la 10:00.