Propuneri franco-germane privind o uniune politica intarita in Europa au fost discutat luni la Praga de sefii diplomatiilor din Paris si Berlin cu omologii lor din Europa centrala care fac parte din Grupul de la Visegrad, dar acestia din urma si-au exprimat "cateva rezerve", scrie AFP.

Franta si Germania propun "noi avansuri in directia unei uniuni politice in Europa" si invita statele europene sa li se "alature in aceasta constructie", potrivit documentului in germana publicat la Berlin.

Cancelaria germana a relativizat insa rapid importanta sa, subliniind ca nu o angajeaza pe Angela Merkel. Aceasta din urma pledeaza, din contra, dupa votul pentru Brexit, pentru rabdare si retinere.

Seful diplomatiei cehe, Lubomir Zaoralek, a subliniat ca Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier trateaza pledoaria lor de noua pagini "O Europa puternica intr-o lume de insecuritate" drept un "document de lucru".

Acesta din urma "nu a fost pe masa, dar am vorbit despre el si noi (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) ne-am exprimat cateva rezerve asupra textului, dar nu asupra integralitatii sale in general", a precizat Zaoralek.

"Spre exemplu, pasajul legat de un parlament al zonei euro, este un lucru ce starneste ingrijorare in randul nostru", a exemplificat acesta. Slovacia este singura tara membra a Zonei euro din cadrul Grupului de la Visegrad.

Textul pledeaza de asemenea pentru un sistem integrat european de primire a refugiatilor - o idee respinsa de tarile din Europa de Est.

O versiune in engleza a textului franco-german a fost publicata online luni dimineata de televiziunea publica poloneza TVP Info. Aceasta l-a prezentat drept un "ultimatum", un proiect care creeaza in Europa "un super-stat dominat de marile tari", afirmand ca tarile membre ar trebui practic sa renunte la propriile forte armate si la serviciile speciale nationale.

La Paris, purtatorul de cuvant al ministerul de Externe a calificat aceasta teza drept "alegatii fara nicio baza".

La capatul reuniunii de la Praga, Ayrault a evocat propunerile franco-germane in fata ziaristilor.

"Acest bun comun care este Europa trebuie pastrat si pentru aceasta trebuie sa stim cum sa il imbunatatim fara insa sa facem mari proclamatii si scurgeri de informatii inainte", a spus el. Documentul franco-german "este o contributie, vor fi cu siguranta si altele", a adaugat seful diplomatiei franceze.