Liderii irlandezi si ai provinciei britanice Irlanda de Nord au respins un apel al Sinn Fein, fosta vitrina politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la un referendum privind reunificarea insulei dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, transmite AFP, citata de Agerpres.

Premierul Irlandei, Enda Kenny, a afirmat ca "exista chestiuni mult mai urgente in viitorul apropiat".

Potrivit presei irlandeze, parlamentul de la Dublin, aflat in vacanta in prezent, va fi convocat luni pentru o sesiune de urgenta pe tema deciziei britanice de a parasi UE.

De asemenea, premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a respins ideea unui astfel de referendum.

Irlanda de Nord a votat in majoritate pentru ramanerea in UE, spre deosebire de Marea Britanie in ansamblul sau. Acest rezultat a determinat Sinn Fein, formatiune proeuropeana, sa se pronunte in favoarea unui referendum de reunificare.

"Suntem atrasi in vartejul votului din Anglia... Sinn Fein va face presiuni pentru un referendum asupra frontierei", a declarat presedintele partidului, Declan Kearney.

Posibilitatea unei asemenea consultari este prevazuta in acordurile de pace din 1998 care au pus capat la decenii de lupte armate intre republicani si unionisti. Cu conditia sa beneficieze de un larg sprijin in randul opiniei publice. "Ceea ce nu este cazul", a subliniat Arlene Foster.