Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Comisia Europeana – mesaj disperat catre Romania: Folositi banii din Planul Juncker. Aveti nevoie de irigatii. Va dam si indrumare tehnica

HotNews.ro
Jyrky Katainen, Foto: Hotnews
Jyrky Katainen, Foto: Hotnews

Vicepresedintele pentru investitii al Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat, la Bruxelles, pentru HotNews, ca Romania nu a avansat proiecte private sau in parteneriat public-privat care sa fie finantate prin Fondul European pentru Investitii Strategice, insa executivul comunitar s-a oferit sa acorde sprijin Guvernului de la Bucuresti pentru promovarea si utilizarea Planului Juncker. El a criticat si bancile din Romania, pentru lipsa de interes fata de creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, prin Planul Juncker.

Finlandezul Jyrki Katainen a participat la Forumul Economic European de la Bruxelles, organizat de Comisia Europeana, unde a dat bancile din Romania ca exemplu negativ pentru faptul ca nu sunt dornice sa semneze acorduri cu Fondul European de Investitii (FEI), pentru a acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) credite cu garantii europene, cu dobanzi mai reduse si in conditii mai avantajoase, in cadrul Planului Juncker.

Uitati-va la Bulgaria, in comparatie cu Romania. In Bulgaria, trei banci au semnat deja acorduri de finantare prin Fondul European de Investitii Strategice, pentru IMM-uri . Din anumite motive, nu s-a intamplat acelasi lucru in Romania, nu stiu exact de ce. Membrii cabinetului meu au contactat deja banci din Romania: <>”. Deci sunt motive care tin de factorul uman aici” – a declarat Katainen, intr-o conferinta de presa in marja forumului economic de joi, de la Bruxelles.

Chestionat ulterior de HotNews in legatura cu ceea ce a reclamat la adresa bancilor din Romania, vicepresedintele Comisiei Europene a criticat „lipsa de interes a bancilor” pentru componenta IMM din Planul Juncker.

Cred ca singura problema este lipsa de interes din partea bancilor. Ca mesaj catre bancile din Romania, as vrea sa le transmit sa se uite la oportunitatile pe care Fondul European de Investitii Strategice li le poate oferi. Pentru ca banci din tarile vecine deja le folosesc. Si este cea mai rapida cale de a stimula economia Romaniei, pentru ca IMM-urile iau decizii foarte rapide cand vor sa faca investitii, atunci cand sunt finantate” – a declarat, in exclusivitate pentru HotNews, Jyrki Katainen.

De asemenea, vicepresedintele executivului european a indemnat companiile mari din Romania sa ceara credite de la Banca Europeana pentru Investitii, ocolind astfel interactiunea cu Guvernul Romaniei.

„As vrea sa transmit un mesaj si catre companiile mari… Cand faci o investitie, uitati-va la ceea ce poate sa faca pentru voi Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Nu aveti nevoie de aprobari din partea guvernului pentru proiectele voastre. Puteti sa contactati biroul BEI din Bucuresti” – a mai spus fostul premier al Finlandei.

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, la 1 iunie 2016 erau, totusi, 2 banci din Romania care semnasera acorduri de intermediere a fondurilor pentru IMM-uri in cadrul Planului Juncker. Volumul alocat acestor banci este de circa 5 milioane de euro. Spre comparatie, in Bulgaria, o tara de 3 ori mai mica decat Romania, ca popuatie, a ajuns deja la 4 banci si fonduri de investitii care au semnat acorduri pentru finantari de 9,6 milioane euro in Planul Juncker.

Metroul „pe hartie” Voluntari – Bragadiru si alte proiecte de 60 miliarde de euro in total – doar o „lista de dorinte”

In context, oficialul european a precizat ca niciun posibil promotor de proiecte din Romania, nici privat, nici in partneriat public-privat, nu a transmis la BEI si la Comisie proiecte care sa fie finantate prin Planul Juncker.

Din cate stiu, din Romana nu a venit niciun proiect pentru finantare in cadrul Fonului European pentru Investitii Strategice. Poate sunt in curs de transmitere catre Banca Europeana pentru Investitii” – a punctat Katainen.

In context, el spus ca a oferit Ministerului Finantelor din Romania asistenta tehnica pentru identificarea de posibile proiecte pe care promotori din Romania – privati sau in parteneriat public-privat – ar putea sa le transmita la Bruxelles pentru a obtine finantare prin Planul Juncker.

In fine, am lucrat foarte indeaproape cu Guvernul. Ministrul de Finante (Anca Dragu – n.r.) intelege foarte bine ceea ce poate face Fondul European de Investititii Strategice, si cabinetul meu incearca sa ajute (Romania) in construirea unor proiecte posibile impreuna cu autoritatile romane. Pentru ca este foarte important si pentru noi ca Romania sa poata beneficia din Fondul European de Investitii Strategice.

Am spus Guvernului ceea ce poate face EFSI impreuna cu fondurile structrale, de exemplu, si acum am cerut Guvernului sa prezinte proiecte la care ar putea sa se gandeasca si noi ii putem ajuta sa le constituie ca proiecte propriu-zise, daca e nevoie de ajutorul nostru. Asadar, Comisia nu face proiecte, dar putem oferi asistenta tehnica” – a mai declarat, pentru HotNews, vicepresedintele Comisiei Europene.

In noiembrie 2014, Guvernul Ponta de atunci a transmis la Bruxelles o lista lunga de proiecte – in principal de infrastructura, printre care si o linie de metrou Voluntari – Bragadiru, prin Bucureti – in valoare totala de peste 60 miliarde euro, pentru a fi analizata in vederea unei viitoare finantari prin Planul Juncker.

Aceea a fost mai degraba o lista de dorinte (wish list) a statelor membre. Finanarea EFSI acopera proiecte private sau proiecte in parteneriat public-privat, nu guvernamentale” – a explicat Katainen ce era cu lista aceea si de ce nu s-a concretizat niciun proiect de acolo.

In context, el a sugerat ca promotori romani de proiecte ar putea cere finantare prin Planul Juncker pentru sisteme de irigatii in Romania.

Dar o idee interesanta este investitia in irigatii. Pentru ca irigatiile sunt foarte scumpe in Romania si sunt foarte multi fermieri care au nevoie de irigatii. Asta ar fi o investitie de care Romania are nevoie prin EFSI” – a mai spus oficialul de la Bruxelles.

Romania si Planul Juncker – situatia actuala

Conform unei situatii de la nivelul datei de 6 mai 2016, Romania nu avea aprobat de catre Comisia Europeana niciun proiect care sa fie finantat plin Planul de investitii strategice Juncker, insa Guvernul a dat asigurari ca tara a transmis la Bruxelles 5 proiecte care sunt in evaluare.

Asa cum arata o situatie din 14 aprilie 2016 de la Comisia Europeana, din cele 28 de state membre UE, doar Romania si doua tari mici (Malta si Cipru) nu au niciun proiect aprobat in Planul Juncker.

Potrivit sutuatiei din aprilie, 25 de state membre UE au in total 57 de proiecte infrastructuura si inovatie aprobate, cu finantare totala din fonduri europene de 7,8 miliarde de euro. In ceea ce priveste proiectele derulate de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), s-au aprobat 165 de acorduri de finatare, care totalizeaza 3,4 miliarde de euro din fonduri europene, de pe urma carora ar ura sa beneficieze 136.000 de startupuri si IMM-uri. In total, cu tot cu investitiile private care ar urma sa fie atrase in aceste scheme de finantare, in aceste proiecte ar ura sa fie angajati 82,1 miliarde de euro, conform calculelor CE.

Niciunul dintre aceste proiecte, insa, nu este desfasurat de promotori din Romania.

Intr-un raspuns transmis, in 6 mai, la solicitarea HotNews, Ministerul Economiei arata ca Romania a trimis, pana acum, la CE, un numar de 5 proiecte pentru a intra in schema de finantare a Planului Juncker.

Aceste proiecte sunt in domeniile energiei si transportului, dar inca nu au fost aprobate de Comisie.

Actualmente sunt in faza de screening (Comisie + Statele Membre) , iar la finalul acesteia se va decide publicarea si comunicarea lor pe portal (al Comisiei Europene n.r.) , cel mai probabil pana la finalul primului semestru al acestui an” – spune Ministerul Economiei.

In pofida insistentelor Hotnews, ministerul nu a dezvaluit care sunt concret acele proiecte si ce entitati (autoritati publice sau agenti economici privati) le-au initiat, in calitate de „promotori de proiect”.

„Proiectele promovate provin atat din mediul public cat si din cel privat, care isi desfasoara activitatea in spatiul intracomunitar” – a mentionat sursa citata.

Anterior, in 31 martie, acelasi minister comunica HotNews ca si atunci se aflau „in procedura de consultare interna, in cadrul directiilor generale ale Comisiei Europene, pentru verificarea compatibilitatii proiectelor cu conditiile de eligibilitate, cinci proiecte de investitii provenite din Romania, in special din domeniul energetic si transport”.

„De asemenea, se desfasoara in paralel discutii bilaterale intre BEI si anumite companii cu capital de stat pentru identificarea posibilelor colaborari cu privire la accesarea de fonduri” – se arata in adresa din 31 martie a Ministerului Economiei catre HotNews.

De asemenea, ministerul arata ca promotorii de proiecte sunt cei care transmit solicitarea de aprobare direct la Comisia Europeana.

Prin Planul Juncker, lansat in 2014, investitii publice si private de 315 miliarde de euro mai ales in infrastructura de transport, energie, internet in banda larga, IMM-uri si educatie, precum si 1,3 milioane de noi locuri de munca sustine Comisia Europeana ca vor fi generate in economia blocului comunitar in perioada 2015-2017.

ARHIVĂ COMENTARII
gigiN • 2016-06-10 07:20:16
...chiar nu putem fi condusi decat fie de incompetenti,fie de hoti ??? Doar ca pe hoti ii alegem noi,iar pe incompetentii actuali i-a ales Ciolos.
15 6
nick24 • 2016-06-10 10:13:44
să spui că și unii și alții sunt la fel? Logic ar fi trebuit să susții USB și în continuare USR și pe CLotide Armand, dar totuși nici pe ei... Să vină specialiști din afară să ne conducă sau nici așa - ești din aia cu nu ne vindem țara... Ce propui, concret?
2 7
Ovidiu • 2016-06-10 10:45:45
Este absolut de neinteles cum atat tu, cat si inca o gramada de nefericiti, nu sunteti in stare sa cititi un text si sa intelegeti un text. Planul Junker la care face referire, ”oficialul” reprezinta CREDITE care se deruleaza prin BANCI care intra in program. "Cred ca singura problema este lipsa de interes din partea bancilor. Ca mesaj catre bancile din Romania, as vrea sa le transmit sa se uite la oportunitatile pe care Fondul European de Investitii Strategice li le poate oferi. Pentru ca banci din tarile vecine deja le folosesc. Si este cea mai rapida cale de a stimula economia Romaniei, pentru ca IMM-urile iau decizii foarte rapide cand vor sa faca investitii, atunci cand sunt finantate" - a declarat, in exclusivitate pentru HotNews, Jyrki Katainen.”
1 6
2016-06-10 07:48:19
3 22
garibaldi • 2016-06-10 07:50:38
Mega incapabil comparat cu guvernul Ponta. Pe de alta parte e mai bine ca nu accesam banii ,din ei se ingrasa tot burtosii de bancheri.
20 3
Spiky • 2016-06-10 10:27:44
Guvernul Ponta este inegalabil in materie de ineptie, hotie, etc - a blocat toate investitiile ca sa se laude cu excedentul de buget. Ca si cand mori de foame, dar fluturi teshkalaul de bani si te lauzi cat de bogat esti. Ciolos a facut ce a putut, ca il tine Parlamentul PSD-ist penal, in care Ponta a suferi de dedublarea personalitatii, prim-ministrul Puie Monta se batea cu dipotatul Puie Monta de nu stia nimeni ce o sa faca si sa voteze unul sau altul. Asa ca, stimatel zvonere raspandak, lasa gargarela ca nu tine pe aici pe forum. Ia-te de mana cu Mazeta si emigrati amandoi in NK, ca va primeste Godakul Juche cu copitele deschise. Adio sh-un praz verde!
2 9
gigi1 • 2016-06-10 12:43:17
Tu si antena 3, se schimba presedintele, se schimba guvernul dar tot aia care nu iti plac raman vinovati si pentru incompetenta din prezent, gata aia s-au dus poate doar dna sa ii mai bage in seama acum sunt altii si nu fac nimic doar fura in continuare, astia sunt in regula doar ca iti place tie cum vb pe la tv?
1 0
bogodan • 2016-06-10 10:41:23
Guvernarea lui victoras a stat degeaba ani de yile fara sa pregateasca perioada de programare actuala, exact cum a facut tariceanu. am-uri neacreditate etc
2 7
Sani • 2016-06-10 11:27:50
Bre, tu in ce constelatie esti? Din 2012 pana in 2016 a fost Ponta. Ala de se lauda cu marile proiecte. Ce-a facut? Ah, a dat banii inapoi la bugetari (care oricum era in planul lui Boc) + a facut ceva autostrazi care trebuie acum reparate (mult mai putine decat in timpul lui Boc) + muuulta gargara si glumite de 'bajet de cartier'. La tine pe planeta o fi albul negru, minciuna adevar dar Prostu' tot PROST ramane!
2 8
miluch • 2016-06-10 08:02:25
Si de unde rezulta din text ca mesajul ar fi "disperat" ? Sau a intrat si HN in randul panicarzilor si tabloidelor? Se face trafic si fara cuvinte pompoase...
9 2
MasP • 2016-06-10 09:51:41
au reusit sa atraga cam de 6 ori mai mult decat noi per locuitor
1 4
Toni_Romania • 2016-06-10 08:06:12
Asa e cu bancile. Din 2002 bancile straine instalate in RO nu fac decat o singura investitie in tara, cea mai volatila si mai fara efecte la bunastarea reala a unei natii: hipermarketurile.
5 9
pendejo • 2016-06-10 08:17:51
nu mesajul disperat ajuta. astia aici asteapta sa arunce cineva cu banii peste ei si sa nu-i intrebe nimeni nimic. asta e adevarata problema, cum sa mai fure daca verifica si comisia , si Olaf si Dna? pai se poate asa ceva? cum sa mai faca ei un parandarat adevarat? mai nou am vazut ca au aparut pastori care verifica modul in care se pun catusele pe incheieturile alea fine...:)) Ciolos e ocupat cu fotbalul,Iohannis cu amenajarea gradinii ca sa creasca trandafirii( gurile rele spun ca a plantat cate trei, cate trei,....), ce atita bataie de cap? Isarescu , cred ca nu mai prinde un nou mandat de guvernator, insa ce folos? BNR e mama buna cu bancutele astea mai mici. Iar mafia aia de la fonduri ar trebui sparta, descentralizata in bucatele mici,mici , ....altfel o sa absorbim mult abur.
4 11
termopan • 2016-06-10 08:23:02
Poate ar trebui sa stie ca la noi parteneriatele cu primaria te costa mai mult decat subventia de la UE prin spaga. Asta daca ai spaga pt autoritatea care-ti da banii efectiv. Sa fie primit domnule. Prefer sa-mi fac business pe banii mei, decat sa dau spaga. Multumim oricum!
2 9
vodatepes • 2016-06-10 08:56:16
pentru banci cel mai bun client este statul nu iMM-urile,
1 13
Toni_Romania • 2016-06-10 10:50:01
Da. ca statul roman a angajat creditul mamut Fmi de 20 miliarde Usd din care s-au furajat si bancile private vest instalate in RO, salvandu-se de probleme cu banii dati de fapt Romaniei. CHIAR, ce mai e cu acel imprumut colosal de care nimeni nu mai vbeste azi?
2 1
ema0307 • 2016-06-10 09:14:31
Deci, ticalosul Ponta, a trimis 200 de proiecte care nu sunt compatibile cu Planul asta Junker ca sa para ca munceste, nu? Cate alte activitati de fatada o sa mai reperam si in viitor....pe guvernarea abjecta Ponta?!
4 12
gigi1 • 2016-06-10 09:57:33
Ce ponta, de fapt de vina e ceausescu ca ciolos se ocupa de statui.
5 1
Ochii_pe_voi • 2016-06-10 09:18:18
Nu îi vom folosi, domnule Katainen, ca daca ii vom folosi veniti voi cu controalele, vine DNA si DIICOT, si atunci noi nu mai putem fura nimic. Iar daca nu e nimic de furat ca altadata, la ce bun sa mai luam bani europeni?
2 12
xrogo • 2016-06-10 09:37:47
lucreaza,dar proiecte "0" si fonduri europene"0" !!!
10 5
George • 2016-06-10 09:45:55
Stimabilul domn cunoaste a cui este infrastructura de irigatii? Cumva este publica? Asta inseamna ca nu se incadreaza sa fie finantata la imprumuturile respective. Daca era asa usor, de ce nu s-ar fi facut pe fonduri europene? Adica sa luam imprumuturi e ok, dar sa le facem gratis nu e. Nu zau?
1 1
gigi1 • 2016-06-10 09:59:23
Banii de la ue se acceseaza foarte usor pentru reabilitat blocuri sau alte inutilitati cu impact zero economic dar pentru orice ar aduce progres economic sunt tot felul de conditii peste conditii.
1 6
stef • 2016-06-10 10:19:26
toate dosarele pt. fonduri EU direct la Bruxelles. Cel putin pt. RO
1 4
Roman_Cetatean • 2016-06-10 10:29:06
Stit cum vine asta ? "muieti isi posmagii"?! Cam asa ne comportam! A ajuns sa ne implore Comisia sa luam bani europeni si sa gandeasca tot Comisia la ce ne-ar trebui/nu avem si e mare nevoie- sistemul de irigatii! rusine maxima lui Ciolos, Ghinea, Irimescu, Borc si Dragu- astia sunt cei care trebuiau si trebuie sa se ocupe de aceste probleme! Dar deh, la ce sa ne asteptam, noi nici banii europeni din Fonduri Structurale nu ii accesam, ce sa mai zicem de astea pt "privati"!-adica PPP- parteneriate public-privat! Eu tot pun de ceva vreme comment-uri pe pagina lui Ciolos- cu pb FEIS. Recent si lui Ghinea. Nimic. Dl europarlamentar Siegfried Muresan, de ex, la el, e f vocal si tot posteaza ca Romania rateaza astfel de oportunitati. Degeaba. De banci, ce sa mai zic, pai de ce sa se strofoace ele sa munceasca proiect la FEIS, cand le da statul papica prin PrimaCasa, fraieri care sa cumpere case la suprapret sunt de nu fac fata, plus creditarea directa a statului, pai la privati e de munca, sa ii faci analiza Planului de Afaceri, a riscurilor, sa iti asumi niste riscuri (in cazul FEIS tocmai pe scheme de asigurare de riscuri se merge, precum si pe compensarea dobanzilor). Treb sa iei fiecare antreprenor/potential antreprenor, sa stai sa il consiliezi, etc...e de pus oameni competenti sa se ocupe de fiecare, neah, greu...cu cine, cand, cum...ca si prin bancile noastre colcaie de incompetenti! Rusine guvernantilor! si cei dinainte si actualii! Borc/Porc in afara de cresterea mirobolanta a salariilor angajatilor Min Economiei nu a realizat nimic altceva concret! Mare manager de multinationala, asta ca sa vedeti si ce mare "competenta" e pe la CEO de companii mari...probabil ca a ajuns in pozitii prin tot felul de invarteli si smenuri romanesti, caci stim ca e posibil si asa ceva! Si sa mai aud/vad acum pe careva care spune ca europenii "ne vor raul"- daca ne roaga pana si sa luam bani sa ne facem irigatii!
1 5
Lucian Ilea • 2016-06-10 12:30:36
facute de Ceausescu in anii 70,distruse in anii 90 dupa revolutie.. si acuma din nou aceeasi poveste ca in anii 60 ideea e ca lumea se muta la oras,in alte tari,etc oamenii se modernizeaza,nu mai traiesc in comuna primitiva,se fac sclavi sau servitori ca e mai bine pt ei deci in concluzie populatia de la sate se va micsora si la noi la 1-2% ca in tarile normale
0 1
Comentatorul-x • 2016-06-10 11:11:36
Asta e. Spun asta pentru ca in Romania bancile sunt croite pe spoliat persoanele fizice : credite cu dobanzi abuzive, comisioane cat casa, dobanzi proaste. In rest, se mai refinanteaza la BNR, niste titluri de stat, mai un 10% suta din banii fermierilor la APIA. Asta a crecut Isarescu la pieptul lui de Bildelbergist, un monstru cu multe capete care suge sangele virginelor. Vai ce palma ti-a tras baiatul asta, vai vai. Pana si bancile din Bulgaria sunt peste noi. Da, amaratii de bulgari pe care-i tot criticam. Bancile nu finanteaza economia romaeasca, punct. Din acest motiv afacerile cu capital autohton sufla greu sau chiar mor, pentru ca fara linii de finantare nu poti creste sanatos o afacere. Isarescu trebuie sa plece. Avem nevoie de un guvernator curajos, in ton cu vremurile. Suntem satui de aceste banci care stiu doar sa faca profituri de sute de milioane de euro pe seama populatiei si care nu ofera sprijin mediului de afaceri. Isarescule, mi-ar fi rusine. Sa intru in pamant de rusine. Tie normal, nu iti este. Tu esti o somitate. De tipul Lascar sau Monicca Pop. voi sunteti niste statui, monstri sacri.
0 10
gigi1 • 2016-06-10 12:39:26
Tot planul ue sustinut de politrucii locali e ca Romania sa nu produca, doar sa consume pe datorie la dobanzi uriase de la bancile lor si dupa sa plateasca in resurse naturale pana la stranepoti, plata in paduri deja a inceput urmeaza probabil rosia montana.
2 0
SkyDan • 2016-06-10 21:17:44
Planul Junker functioneaza ca si o garantie pentru proiecte aprobate de BEI si care sunt: 1. profitabile economc dar cu risc mai mare decat cel obisnuit. 2. au un impact social. 3. sunt pe lista aprobata [ energie, transport, etc.]. Banii trebuie returnati in timp dar cum imprumutulo e garanta de EC dobanda va fi extrem de mica, probabil 2-3%. Daca in urmatorii ani garantia de 18B EUR pusa de Comisie in joc va fi epuizata, aka proiecte in valoare de 18B EUR sau mai mult vor falimenta, adica comisia va plati BEI pentru ele, atunci planul se opreste. Statistic doar 6% din valoarea finantata de BEI a esuat atunci levierul e de 17x [ 100/6=17]. Adica EC pune o garantie de 18B EUR si finanteaza de 17 ori mai mult adica faimosul 315B EUR. Am aproximat putin ~pentru perfectionisti. Analiza de proiecte de foarte riguroasa si respecta normele BEI. Daca BEI aproba atunci exista un comitet la EC care da verde la finantare. Cum noi nu suntem in stare sa propunem proiecte din fonduri europeene neramburasbile cum sa fim in stare sa propunem proiecte unde banii trebuie dati inapoi integral? Dumenzeule in ce tara traiti? La noi un POSDRU, un cetate sau teatru de renovat, o sala de sport, adica zero barat pregres economic. Stiu, e vina lu' Isarescu, a bancilor, a UE a oricarui altcineva decat a noastra insasi. In Romania nu exista expertiza in a detalia un proiect intr-un plan de afaceri dupa norme internationale. Asta e cauza si remedierea ei neceisata munca asidua pe termen lung. Noah, bini si fa'r di fonduri, futui, c'om trai s'ase! Animalele din timpul lui ponta au trimis 200 de titluri de proiecte gen autostrada Iasi -Tg. Mures, fara nici o socoteala. Atunci am stiut ca ponta nu are cap pur si simplu, nu judeca, nu rationeaza, nu are prespectiva. E un monstru ce are in comun cu restul doar specia.
0 2
Miky113 • 2016-06-12 19:00:44
Asta ae aluzie pt dl Ciolos, specialist pe agro-cultura , si nu numai . Vezi modelul de gestionare inteligenta a apei din Israel ! La noi ape este berechet, chiar si chrastavetele are peste 98% apa, si Canalul Dunare-Marea Negra are peste 98% apa .... La ce retea hidrografica avem , totul se reduce la "vointa"(sange in instalatie) ! Un sistem de irigare preponderent gravitational, nimic mai simplu !!! "...Trebuie sa avem apa prin canale de aductiune, prin canale de irigatii constuite la fiecare capat de parcela. Altfel, nu avem nicio sansa”, mai spune Dimitrie Musca, ing Ferma CAP Curtici. Dl Ciolos : Canalul Siret -Baragan; cand va avea peste 98% apa ???!?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro