Mii de credinciosi musulmani au cerut, sambata, sa se poata ruga in bazilica Sfanta Sofia, monument emblematic si disputat din Istanbul, devenit muzeu dupa ce a fost biserica si apoi moschee, a relatat presa turca, citata de AFP.

Sfanta SofiaFoto: Eugen Stoica

Dupa o rugaciune tinuta, in fata edificiului, de catre un imam venit de la Mecca, credinciosii musulmani au scandat sloganuri prin care cereau reamenajarea Sfintei Sofia in moschee.

"Lanturile sa fie rupte, Sfanta Sofia sa se deschida", au scandat miile de persoane adunate pe esplanada din fata muzeului, a relatat agentia de presa Dogan.

"In numele a sute de mii dintre fratii nostri, cerem sa ne putem ruga in interiorul moscheii Sfanta Sofia", a declarat, citat de agentia Dogan, presedintele Asociatiei tinerilor din Anatolia, Salih Turhan, care a organizat evenimentul, in ajunul comemorarii anuale a cuceririi Constantinopolului de catre otomani.

Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea, catedrala Sfanta Sofia, in care erau incoronati imparatii bizantini, a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor in 1453. Minarete au fost apoi ridicate in jurul domului bizantin.

In anii '30, in timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.

Dupa venirea la putere, in 2002, a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) al actualului presedinte Recep Tayyip Erdogan, aparatorii laicitatii din Turcia sunt ingrijorati cu privire la o eventuala retransformare a Sfintei Sofia in moschee.