Actuala Constitutie este foarte moderna, pentru ca a permis aderarea Romaniei la NATO si UE, a declarat, vineri, la Suceava, presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, care a contribuit la redactarea Constitutiei din 1991, revizuita in 2003, relateaza Agerpres.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

"Am scris aceasta Constitutie si istoria ne-a confirmat ca este o Constitutie buna pentru ca, sub aceasta Constitutie, Romania a aderat la NATO si UE. Aderarea Romaniei la UE o consider cea mai mare realizare a romanilor de la Decebal incoace. Prima mare realizare a fost ocuparea Daciei de catre romani, pentru ca atunci a venit lumea civilizata peste noi si acum s-a intamplat acelasi lucru. Sansa noastra este aceasta: cu Europa inainte!", a spus Zegrean.

In opinia presedintelui CCR, Constitutia din 1923 ar fi valabila si astazi pentru ca "spunea tot ce trebuia spus", fiind cea care a stat la baza actualei Constitutii adoptate in 1991.

Presedintelui CCR, Augustin Zegrean, i s-a decernat vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, pentru promovarea universitatii sucevene pe plan national si international.

Dupa festivitatea de decernare a acestui titlu, Zegrean a sustinut o prelegere privind evolutia ideii de constitutionalitate la romani.