Raiffeisen Bank si-a aprobat investitii in 2016 de peste 35 milioane de euro (157,77 milioane lei) dublu fata de bugetul din 2015. Potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial, banca va aloca peste 14 milioane de euro (63,56 mil lei) "identificarii nevoilor specifice ale clientelei si adaptarea in consecinta a produselor si serviciilor oferite", sau ceea ce in limbaj bancar se cheama ""clienti si dezvoltarea afacerii". Cheltuielile bugetate pentru adaptarea sistemelor si proceselor interne pentru asigurarea alinierii cu toate reglementarile legale sunt estimate la aproape doua milioane de euro (8,2 mil lei), iar mentinerea infrastructurii bancii si administrarea businessului va costa banca circa 63,56 milioane de lei in acest an.

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES

Anul trecut bugetul de investitii al Raiffeisen Bank a fost de putin peste 16 milioane de euro (74.19 milioane de lei).

Anul trecut, Raiffeisen isi bugetase pentru "clienti si dezvoltarea afacerii" 22,9 milioane lei, suma aproape triplandu-se in acest an. La capitolul simplificare anul trecut fusesera prevazute 5,79 milioane de lei; infrastructura si administrarea afacerii -40,709 milioane lei ; reglementari legale si sectoriale - 4,79 milioane de lei.

Prin simplificare, oficalii Raiffeisen Bank spun ca e vorba de identificarea si implementarea acelor metode care permit simplificarea continua a proceselor si activitatilor interne.

Austriecii au venit in tara cumparand in 2011 Banca Agricola, o institutie de credit cu 3.500 de angajati, care ajunsese intr-o situatie dificila si fusese scoasa la privatizare dupa ce statul intervenise si preluase portofoliul de neperformante.

Banca Agricola a fuzionat cu subsidiara Raiffeisen in iunie 2008, fiind creata astfel Raiffeisen Bank, o institutie de credit care s-a instalat direct pe pozitia a patra in ierarhia dupa active a bancilor.

Austriecii ajunsesera in perioada de boom chiar pe pozitia a treia in sistemul bancar, dar ulterior banca a pierdut cota de piata, in conditiile in care a incetinit motoarele creditarii in anul 2008, considerand ca riscurile sunt prea mari, in timp ce majoritatea competitorilor erau inca cu piciorul pe acceleratie

Raiffeisen Bank a raportat un profit net de 98 milioane anul trecut, in coborare cu 13% de la 113 milioane euro in 2014, pe fondul scaderii veniturilor, care au fost afectate de dobanzile mici, si al cheltuielilor in urcare. Creditele nete s-au majorat cu 5%, la peste 2 miliarde de euro, in timp ce activele bancii au crescut cu 8%, pana la 6,5 miliarde euro.

Steven van Groningen, actualul CEO al Raiffeisen Bank conduce banca din 2002, fiind unul dintre cei mai longevivi executivi bancari locali. Numele lui este vehiculat in soapta prin anumite cancelarii ca fiind posibil viitor guvernator al Bancii Nationale.