Vicepremierul Vasile Dincu a declarat la vineri, la Europa FM, ca problema abuzului in serviciu trebuie sa fie clarificata in legislatia noastra si spera ca judecatorii Curtii Constitutionale vor lamuri aceasta chestiune.

Vasile DincuFoto: mdrap.ro

Vasile Dincu a precizat ca Guvernul va modifica legile administratiei locale prin Ordonanta de Urgenta, inclusiv in ceea ce priveste clarificarea atributiilor mandatului de primar.

"Primarului nu poti sa ii ceri, fiindca ca nu este o functie desemnata, constitutional nu poti sa ii ceri sa fie pregatit pentru aceasta functie, dar poti sa ii ceri ca, dupa ce a fost ales, sa parcurga un anumit tip de formare, pentru ca foarte multi primari, asociatiile vin si ne spun ca 'noi suntem pusi sa decidem, ni se cere sa decidem si platim pentru greselile pe care le facem, cu toate ca nu suntem specializati in administratie, cu toate ca ne-au semnat inaintea noastra juristul'. Aceasta frica face ca acum si partidele sa ne spuna ca nu au putut sa gaseasca intotdeauna cei mai buni oameni, pentru ca sunt oameni care au renuntat datorita faptului ca mandatele nu sunt clare si inclusiv abuzul in serviciu trebuie mult mai bine definit in legislatie", a declarat vicepremierul Vasile Dincu.

"Inca nu a spus (n.r. Curtea Constitutionala), sper sa spuna ca abuzul in serviciu trebuie mult mai bine definit in legislatia noastra".

Intrebat daca este pentru adoptarea unei decizii a CCR de dezincriminare a abuzului in serviciu in forma prevazuta in legislatia actuala, vicepremierul a raspuns afirmativ.

"Trebuie sa fie definite foarte clar mandatele (n.r. primarilor). E un lucru foarte important pe care il vom face noi prin legile noi, legile care guverneaza administratia centrala si locala. Apoi trebuie sa vedem in ce masura anumite atributii le poate exercita pana la urma exclusiv primarul, in ce masura avem o responsabilitate colectiva, si asa mai departe", a mai spus Vasile Dincu.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat recent tot la Interviurile Europa FM ca, in cazul in care abuzul in serviciu va fi dezincriminat, vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, cu prejudicii de milioane de euro.

"Nu stiu in ce masura, eu nu sunt jurist si nu stiu ce inseamna dezincriminare in mod clar si ce efecte are dezincriminarea. Eu nu ma refer la acest lucru. Eu ma refer la clarificarea mandatelor. Adica trebuie sa stim foarte clar, pentru ca anumite lucruri din abuzul in serviciu sunt facute cu, sa spunem cu rea intentie, altele sunt facute din greseli. (¬) Nu e atributia CCR decat in momentul in care nici Guvernul si nici Parlamentul nu au adus in legislatie clarificarile necesare. Vorbeam de ceea ce facem noi: vom aduce in noua lege si va ajunge in Parlament, sigur, Parlamentul va aproba sau nu legea de adoptare a Ordonantei, dar vom aduce aceste clarificari necesare din punct de vedere tehnic", a mai declarat Vasile Dincu.

Curtea Constitutionala a amanat pentru 15 iunie pronuntarea in cazul exceptiilor de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu. Sedinta de marti a durat mai bine de 8 ore, dar nu s-a ajuns la nicio decizie.

Una dintre exceptii a fost ridicata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, trimisa in judecata pentru abuz in serviciu.