Fortele nucleare americane folosesc inca vechi computere cu dischete, arata un raport al GAO, echivalentul american al Curtii de Conturi, scrie AFP.

"Departamentul Apararii foloseste dischete de 8 inch in sistemul care controleaza functionarea operationala a fortelor nucleare nationale", precum "rachetele internationale, bombardiere nucleare si avioanele de aprovizionare in zbor", potrivit raportului publicat miercuri.

Dischetele sunt folosite pe computere "IBM seria 1", care dateaza din anii 1970, precizeaza acest raport dedicat gradului de imbatranire a instrumentelor informatice din administratia federala.

Potrivit GAO, departamentul Apararii a raspuns ca intentioneaza sa-si updateze sistemele de stocare a datelor si computerele "pana la finele lui 2017".

"Acest sistem ramane in functiune deoarece, pur si simplu, continua sa functioneze. Totusi, pentru a rezolva problema vechimii, dischetele urmeaza sa fie inlocuite cu stickuri de memorie pana la finele lui 2017", a declarat locotenent colonelul Valerie Henderson, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Raportul GAO arata si alte exemple de instrumente depasite in administratia federala, precum folosirea anticului program Cobol in agentia insarcinata cu veteranii.

De maniera generala, raportul arata ca operatiunile si mentenanta reprezinta peste 75% din cheltuielile de informatica si de retea ale administratiei federale.

Aceste cheltuieli operationale nu au incetat sa creasca in ultimii ani, in detrimentul investitiilor, noteaza GAO.