Contribuabilii persoane fizice au obligatia sa depuna la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) declaratia de venit pe anul trecut pana miercuri, 25 mai. Cine intarzie cu depunerea formularului 200 va primi amenzi ce pot ajunge pana la 500 de lei.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 3605/2015, au obligatia depunerii declaratiei 200 persoanele fizice care in anul 2015 au realizat, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, din:

  •  activitati independente;
  • cedarea folosintei bunurilor;
  •  activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real (cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi, cresterea si exploatarea animalelor);
  •  piscicultura si silvicultura (recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole); ￯
  • transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
  • operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
  • jocuri de noroc. 

Totodata, declaratia se depune si de catre persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European care obtin venituri din activitati independente din Romania si opteaza pentru regularizarea impozitului in Romania.

Persoanele fizice au la dispozitie mai multe variante pentru a trimite la ANAF Declaratia de venituri. Astfel, formularul 200 se poate depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Formularul 200 poate fi transmis si prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de catre contribuabilii persoane fizice detinatori de certificate digitale, care semneaza in nume propriu declaratia.

Declaratia de venituri poate sa fie transmisa si prin intermediul Spatiului Privat Virtual, cu ajutorul credentialelor de tip nume utilizator si parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP sau a unui certificat digital calificat.