Calin Popescu Tariceanu a transmis un comunicat de presa ca reactie la in care afirma ca "este absurd" sa fie banuit de marturie mincinoasa, fapt care i-ar putea periclita pozitia in societate, si sustine ca "traim intr-o republica a procurorilor bazata pe politica dosarelor si catuselor".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Redam comunicatul lui Tariceanu, transmis de Senatul Romaniei:

"Ca urmare a citatiei pe care am primit-o ieri de la DNA Brasov, m-am prezentat azi ca persoana privata, conform textului citatiei, la sediul institutiei, in calitate de suspect in dosarul 90/P/2016. Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se refera de data aceasta la presedintele Senatului ca persoana publica si nu la persoana privata invitata prin citatie, privind comiterea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Nu vreau sa intru in acest moment pe fondul problemei, dar este absurd sa fiu banuit ca as fi vrut sa-mi periclitez pozitia in societate, sa favorizez prin marturie mincinoasa persoane cu care nu am niciun fel de legaturi sau afinitati. Mai mult, ca unul care respecta rolul Monarhiei pentru Romania in trecut si in prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispret fata de demersurile uzurpatoare de calitati si drepturi ale celui care se autointituleaza Paul de Romania.

Sigur, in ziua de azi, cand traim intr-o republica a procurorilor bazata pe politica dosarelor si catuselor, alegerea nu o mai pot face cetatenii in mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetatenii, azi deciziile sunt luate de institutiile de forta care controleaza societatea. Aceste institutii au scapat complet de sub controlul civil obligatoriu.

Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Brasov in calitate de martor in dosarul retrocedarilor ilegale. Cu acest prilej am raspuns cu buna credinta intrebarilor puse de anchetatori, in ciuda faptului ca am considerat audierea mea ca fiind in cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA.

Rechizitoriul inculpatilor din dosar era finalizat inaintea audierii mele, dar cineva a dorit sa aiba imagini cu presedintele Senatului intrand la DNA. Le-a obtinut, dar am inteles azi ca nu fotografia si rechizitoriul din dosarul retrocedarilor ilegale au fost motivele principale ale chemarii mele in aprilie. Audierea mea din aprilie a pregatit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi.

N-am niciun fel de indoiala ca procedura inceputa azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justitie in acest dosar, ci din alte motive lesne de inteles. Nu pot sa nu remarc aici celeritatea intocmirii dosarului meu de inculpat, in antiteza ca praful asezat ani si ani pe unele dosare aflate la DNA.

Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, intr-o Romanie care prefera sa taca adesea.

Vreau sa-i asigur pe toti: prieteni, simpatizanti, presa, opinia publica si persoane care lucreaza in prezent chiar la Cotroceni, ca voi continua lupta mea pentru revenirea la democratie, la valorile pentru care au murit oameni in 1989 si nu ma voi lasa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis si continua sa compromita Justitia si statul de drept.

Ma voi lupta ca sa nu revenim la teroarea anilor 50 care, iata, se repeta in zilele noastre.

Si vreau sa se mai stie ca nu voi slabi presiunile ca Presedintele Romaniei si CSAT sa-si faca datoria pentru aflarea adevarului in cazul Hexi-Pharma."