Pe masura ce avansam in anul fiscal 2016, termenele pentru indeplinirea obligatiilor declarative aduc rand pe rand in atentia contribuabililor elemente de noutate din noul Cod Fiscal adoptat prin Legea 227/2015.

Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii TaxFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Daca ianuarie s-a aflat sub semnul TVA-ului si al ajustarilor impuse de diminuarea cotei standard de la 24% la 20%, luna februarie s-a remarcat prin declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate (si anume D205, un element de noutate fiind reprezentat de informatiile solicitate organizatorilor de jocuri de noroc) iar martie a pus in prim plan discutiile privind impozitul pe cladiri si terenuri.

Fara sa aiba un termen fix de declarare si plata, acesta variind de la caz la caz, obligatiile de natura fiscala determinate de transferul titlurilor de participare si in special schimbarile intrate in vigoare in legislatia fiscala de la 1 ianuarie 2016, nu au facut obiectul articolelor de specialitate, desi simplificarile implementate indeparteaza semnele de intrebare de pana acum.

In trecut, desi potentialul castig in urma tranzactiei era inregistrat de vanzator, obligatiile de a calcula, retine si vira la bugetul de stat impozitul pe profit realizat in urma transferului de parti sociale/actiuni detinute in companii incorporate in Romania erau alocate, dupa caz, fie vanzatorului, entitatea care realiza profitul, fie cumparatorului, entitatea care dobandea participatiile. Aceasta alocare se realiza in functie de tara de rezidenta a celor doua parti implicate in tranzactie si in functie de natura persoanelor (si anume persoana fizica sau persoana juridica).

Adoptarea Noului Cod Fiscal simplifica in mod considerabil stabilirea entitatii responsabile cu calculul, declararea si plata obligatiilor fiscale. Din coroborarea prevederilor expuse in cele ce urmeaza reiese ca indiferent de tara de rezidenta sau natura persoanelor implicate direct (nu prin intermediar) in tranzactie, acestea revin exclusiv beneficiarului de venit (adica vanzatorului).

Asadar, cazul in care vanzatorul este o persoana fizica cu rezidenta fiscala in Romania este reglementat prin art. 94, alin. 10, lit. b) din noul Cod Fiscal, care precizeaza ca determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare se realizeaza la data efectuarii pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit (daca operatiunea nu se efectueaza prin intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman).

In ceea ce priveste situatia in care vanzatorul este o persoana fizica nerezidenta, legislatia fiscala in vigoare face trimitere catre aceleasi prevederi aplicabile vanzatorilor romani (art. 58 si, respectiv, art. 129 din noul Cod Fiscal).

Separat, tratamentul pentru persoanele juridice rezidente care transfera dreptul de proprietate asupra participatiilor detinute in companii incorporate in Romania ramane neschimbat, eventualul castig regasindu-se in calculul impozitului pe profit, in timp ce pentru persoanele juridice nerezidente relevante sunt prevederile articolului 38 din Noul Cod Fiscal (alin (1) lit. b) si, respectiv, alin. (2)).

Punctam totusi ca simplificarea rationamentului prin care este stabilita persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor de natura fiscala determinate de transferul participatiilor detinute in companiile romanesti nu conduce automat la o simplificare a procedurilor asociate (e.g., inregistrare fiscala a nerezidentilor si in situatiile in care impozitul datorat este nul).

Cu toate acestea, orice modificare adusa legislatiei fiscale prin care se urmareste inlesnirea identificarii tratamentului fiscal corespunzator de catre contribuabil este binevenita si trebuie adusa la cunostinta acestuia.Tuca