Directorul general al European Broadcasting Union (Uniunea Europeana de Radio si Televiziune), Ingrid Deltenre, a declarat vineri ca "este regretabil ca a fost nevoie de o masura extrema, descalificarea Romaniei de la Eurovision, pentru a atrage atentia autoritatilor romane", in cadrul unei intalniri cu Ministerului Finantelor, Parlamentul, Consiliului Concurentei si TVR. Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurentei, ai TVR si ai European Broadcasting Union au discutat pentru prima data vineri, la aceeasi masa, pe aceasta tema, potrivit Mediafax.

Logo Eurovision 2016Foto: Eurovision.tv

Conducerea EBU a considerat ca masura a fost necesara pentru ca problema datoriilor TVR nu a fost rezolvata. Presedintele Comisiei pentru cultura, Georgica Severin, considera ca legea este "depasita" si trebuie modificata; sefa departamentului juridic al EBU a tras atentia ca daca se finalizeaza procedurile de excludere a TVR, Televiziunea Publica va pierde drepturile de difuzare pentru Campionatele Mondiale de Fotbal, accesul la fluxul de stiri externe. Pe de alta parte, ministrul finantelor publice, Anca Dragu, a declarat, printre altele, ca "Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publica".

Directorul general EBU, Ingrid Deltenre a subliniat ca "datoriile pe care televiziunea publica le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice". Aceasta a considerat ca fiind "regretabil" faptul ca "a fost nevoie de o masura extrema, descalificarea Romaniei de la Eurovision", scopul fiind atragerea atentiei autoritatilor romane.

Ingrid Deltenre a adaugat ca, din februarie 2013, este la a treia vizita in Romania si din cauza faptului ca nu s-a gasit nicio solutie, conducerea EBU a luat aceasta masura unica in istoria forului european.

Presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mass-media din Senat, Georgica Severin, a pledat pentru schimbarea legii, pe care o considera depasita, ca solutie pentru rezolvarea problemelor TVR pe termen mediu si lung.

Sefa Departamentului Juridic, Jane Vizard, a atras atentia ca in acest moment este in pericol statutul TVR de membru al European Broadcasting Union.

O eventuala excludere din EBU inseamna pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competitii sportive internationale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 si 2022, dar si accesul la fluxul de stiri externe.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a precizat ca "Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publica. Tinand cont de gravitatea situatiei, am considerat necesar sa organizez aceasta intalnire cu toate partile implicate pentru gasirea unei solutii in vederea evitarii unei noi sanctiuni si ma refere la posibilitatea ca TVR sa fie exclusa din EBU".

Reprezentantii ministerului, impreuna cu cei ai Consiliului Concurentei si ai EBU vor ramane in contact, vor schimba informatii si vor cauta impreuna solutii in limita cadrului legal.