Presedintele Statelor Unite Barack Obama a redus joi pedepsele cu inchisoarea a 58 de condamnati non-violenti, cei mai multi pentru trafic de droguri, in timp ce el cere demult o reforma penala asupra pedepselor legate de infractiuni minore, relateaza AFP si Reuters.

Condamnarile comutate de Obama variau de la inchisoarea pe viata la mici pedepse pentru detinerea sau revanzarea de stupefiante cum ar fi cocaina sau crack-ul, a anuntat Casa Alba.

"Pana in prezent, am comutat 306 de pedepse individuale, mai mult decat cei sase presedinti anteriori", a subliniat presedintele SUA intr-un text intitulat "O tara de a doua sansa", citeaza Agerpres.

"Voi continua sa examinez cererile individuale, dar numai Congresul poate decide schimbarile durabile de care avem nevoie", a adaugat el, declarandu-se incurajat de discutiile in curs pe aceasta tema intre alesii democrati si republicani.

"Pur si simplu nu are niciun sens condamnarea unei persoane vinovate de trafic de droguri fara violenta la 20 de ani sau, in unele cazuri, la inchisoarea pe viata. O pedeapsa excesiva nu corespunde delictelor comise. Acest lucru nu face societatea mai sigura si nu este bun pentru contribuabil", a adaugat el.

Presedintele SUA, care cere demult o reforma a sistemului penal, a simbolizat in special angajamentul sau pentru aceasta reforma deplasandu-se in iulie anul trecut la o inchisoare federala, o premiera pentru un presedinte in exercitiu.

Aproximativ 2,2 milioane de persoane sunt detinute in inchisorile din SUA si presedintele Obama a insistat in mod repetat ca americanii reprezinta "5% din populatia mondiala, dar 25% din populatia carcerala mondiala", dintre care un numar disproportionat de negri si hispanici.