Cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Matteo Renzi au avut joi la Roma o lunga discutie despre criza migratiei, in urma careia au constatat ca au aceeasi abordare cu privire la modul de a o gestiona si ca amandoi se opun ridicarii de obstacole in calea migrantilor, in schimb nu s-au inteles asupra finantarii initiativelor ce privesc aceasta criza, consemneaza agentiile DPA si Reuters, citate de Agerpres.

Cei doi lideri au admis riscul reafirmarii nationalismului in Europa ca reactie la valul de migranti extracomunitari si considera ca, pentru a evita aceasta evolutie, solutia este o pozitie comuna a tarilor UE in chestiunea migratiei, amandoi sustinand ideea impartirii migrantilor intre statele UE.

Ei au mai cazut de acord ca trebuie facut mai mult pentru a ajuta statele africane, dinspre acestea venind in prezent cei mai multi migranti. De la inceputul acestui an, au debarcat pe coastele Italiei circa 29.000 de migranti africani, cu 1.000 mai multi fata de perioada similara a anului trecut, iar acest val de sosiri continua sa se intensifice.

Guvernul de la Roma a prezentat luna trecuta o initiativa prin care UE sa ofere stimulente financiare statelor africane, in speranta ca astfel locuitorii acestora ar putea fi incurajati sa nu mai plece catre Europa. Initiativa a fost discutata si la aceasta intalnire, dar Markel nu a fost de acord cu propunerea lui Renzi ca proiectele pentru Africa sa fie finantate prin eurobonduri.

Conform evaluarii Angelei Merkel, ar fi nevoie de circa un miliard de euro pentru a ajuta tarile africane sa opreasca exodul populatiei lor catre Europa, cancelarul german mentionand in special Nigerul, stat aflat pe ruta folosita de majoritatea migrantilor africani ce traverseaza Libia si Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa. Dar daca "ne concentram pe bugetul european, vom gasi (bani)", a apreciat sefa guvernului de la Berlin.

In replica, Renzi a spus ca nu-l intereseaza de unde vin acesti bani atat timp cat se gaseste o solutie pentru a opri valul migrator, care a subminat unitatea europeana si a alimentat ascensiunea partidelor de extrema dreapta. "Ce ma intereseaza sunt rezultatele. Cu sau fara eurobonduri, important este sa alocam resurse pentru a ajuta Africa, ceea ce nu se intampla acum", a indicat seful executivului de la Roma.

Renzi si-a reafirmat opozitia fata de intentia Austriei de a ridica un gard la granita cu Italia - in trecatoarea Brenner din Muntii Alpi - pentru a preveni patrunderea migrantilor catre statele mai bogate din nordul Europei, opinie impartasita si de Merkel.