Ministrul Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru, l-a criticat pe socialistul Igor Dodon, care a protestat fata de prezenta militarilor americani veniti in Republica Moldova pentru un exercitiu militar.

Militari americani in R. MoldovaFoto: Facebook / Igor Dodon

Salaru l-a indeamnat pe Dodon sa aiba decenta, sa "iasa din transee" si i-a repetat ca "Militarii americani vor pleca", informeazaAgora.md.

"Ar trebui sa aiba cateodata si decenta. Chiar daca politicienii mint cate o data, ar fi bine sa fie limitat, pentru ca la un moment dat nu mai poti face diferenta", a fost replica lui Salaru.

"Vreau sa-i spun lui Dodon ca razboiul s-a terminat in 45. Lumea demult a iesit din transee. Iesiti din transee!", a spus ministrul moldovean, in contextul in care Dodon a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca va aduce mii de oameni pe 9 mai ca sa impiedice "trupele NATO" sa vina in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

Salaru l-a indemnat pe Dodon sa poarte discutii la Moscova pentru ca statul rus sa recunoasca neutralitatea Republicii Moldova si sa-si retraga trupele, promitindu-i ca "ii va face monument din tanc".

Ministrul a ironizat faptul ca unii deputati socialisti au controlat actele militarilor americani care au ajuns in tara noastra.

Acesta i-a numit "drujina populara", facand referire la un vechi termen istoric din Rusia Tarista si alte state slave, care numeau astfel principalele detasamente de mentinere a ordinii in anumite teritorii, termenul fiind preluat si in timpul URSS la cei care monitorizau activitatea colohozurilor, mai scrie Agora.md.

Militari ai armatei Republicii Moldova si ai SUA vor participa, in perioada 3 mai - 20 mai 2016, la exercitiul "Dragon Pioneer 2016", desfasurat, in premiera, in Republica Moldova.

Marti dimineata, autovehiculele americane au intrat in Republica Moldova, ele fiind intampinate de protestatari din partidul socialistului pro-rus Igor Dodon.