Londra ar putea deveni prima capitala europeana cu un capital musulman: laburistul Sadiq Khan si-a intarit avansul in sondaje si este creditat cu prima sansa, in ciuda tentativelor conservatorilor de a-l asocia cu extremistii, scrie AFP.

Dupa o campanie marcata de atacuri la adresa religiei sale si a anturajului, pe vremea cand era avocat pentru drepturile omului, acest fiu de sofer de autobuz pakistanez afiseaza un avans de peste 10 puncte fata de candidatul conservator, milionarul Zac Goldsmith, cu o zi inaintea alegerilor din 5 mai.

Doua sondaje publicate miercuri il plaseaza pe primul loc, cu 57% si 56% din intentiile de vot, fata de 43% si 44% pentru conservator.

"Fac o campanie pozitiva din prima zi explicand cum experienta mea, valorile mele si viziunea mea ma vor conduce sa fiu primarul tuturor locuitorilor din Londra", a declarat Sadiq Khan.

In ceea ce priveste perspectiva de a deveni primul primar musulman al Londrei si al oricarei capitale occidentale, acesta refuza sa-si vada identitatea redusa la religie: "Sunt locuitor al Londrei, sunt britanic, sunt musulman, desigur ca sunt mandru ca sunt musulman. Sunt de origine pakistaneza. Sunt tata, sot, fan de mult timp al Liverpool. Sunt toate astea", spune deputatul de 45 de ani.

Considerat un progresist, Khan a votat pentru casatoriile intre homosexuali, care i-au adus amenintari cu moartea.

Tabara conservatoare incearca de mai multe luni sa-l asocieze pe acesta cu extremistii islamisti. La acuzatiile conservatorilor, acesta spune ca s-a intalnit cu extremisti, dar in calitatea sa de fost avocat specializat in apararea drepturilor omului.