Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri la cererea Frantei si Marii Britanii pentru a dezbate situatia de la Alep, in nordul Siriei, au facut cunoscut marti surse diplomatice, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Secretarul general adjunct al Natiunilor Unite pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, va prezenta celor 15 tari membre un raport in legatura cu situatia din acest mare oras sirian unde Statele Unite si Rusia depun eforturi pentru a negocia un armistitiu.

Moscova a declarat marti ca spera ca 'in urmatoarele ore' sa se ajunga la un acord de incetare a focului, in timp ce secretarul de stat american, John Kerry, l-a amenintat pe presedintele sirian, Bashar Al-Assad, cu "repercusiuni" daca regimul acestuia nu respecta noul acord de pace la Alep, negociat in prezent.

Alep este "un oras-martir, centrul rezistentei in fata (presedintelui sirian) Bashar" Al-Assad, a subliniat ambasadorul francez la Natiunile Unite, Francois Delattre, explicand ca orasul "este pentru Siria ce a fost Sarajevo pentru Bosnia".

"Miza (in jurul orasului Alep) este enorma", le-a explicat el jurnalistilor.

Ambasadorul britanic Matthew Rycroft a solicitat si el o reuniune a Consiliului, atragand atentia ca "Alepul arde" si ca este un dosar de "cea mai inalta prioritate".

Peste 270 de persoane au fost ucise la Alep, al doilea oras ca marime din Siria, de la reluarea ostilitatilor pe 22 aprilie.