Alianta Nord-Atlantica va consolida capacitatile militare pentru a apara statele est-europene de actiunile Rusiei, un stat care continua sa intimideze prin "capabilitatile nucleare", afirma secretarul american al Apararii, Ashton Carter, potrivit Mediafax.

"Noi nu incercam sa tratam Rusia ca pe un inamic; dar nu va lasati inselati: ne vom apara aliatii, vom apara reglementarile internationale", a declarat Ashton Carter in cursul ceremoniei pentru instalarea noului sef al Comandamentului european al NATO, Curtis Scaparrotti, care il inlocuieste pe generalul Philip Breedlove.

In opinia lui Ashton Carter, "cel mai ingrijorator aspect" este presupusa amenintare a Rusiei cu utilizarea armelor nucleare.

"Etalarea de catre Moscova a capabilitatilor nucleare ridica semne de intrebare privind angajamentul liderilor Rusiei in sensul stabilitatii strategice, referitor la respectarea normelor privind utilizarea armelor nucleare si asupra mentinerii prudentei in legatura cu armamentul atomic", a adaugat seful Pentagonului.

"In ultimii 25 de ani nu a fost necesar sa avem ca prioritate activarea capacitatilor de disuasiune pe flancul estic al NATO, dar va trebui sa facem acest lucru acum, desi mi-as dori ca lucrurile sa stea altfel", a subliniat Carter.

"Statele Unite vor continua sa astepte ca Rusia sa asume rolul unui partener constructiv, orientat spre avansarea relatiilor, nu spre izolare si spre trecut. Cele mai multe progrese pe care le-am facut impreuna de la sfarsitul Razboiului Rece le-am realizat alaturi de Rusia. Repet acest lucru: nu in detrimentul Rusiei, nu fara Rusia, ci impreuna cu Rusia. Vom mentine deschisa usa pentru Rusia. Dar decizia apartine Kremlinului", a insistat secretarul american al Apararii, conform ziarului The New York Times.

Generalul Curtis "Mike" Scaparrotti a fost instalat marti in functiile de comandant NATO in Europa si de sef al Comandamentului american in Europa.