Barack Obama va deveni, la sfarsitul lunii mai, primul presedinte american care viziteaza Hiroshima, orasul distrus de bomba atomica in 1945? Nimic nu a fost inca hotarat, a afirmat luni Casa Alba, la mai putin de o luna de summitul G7 organizat in Japonia, transmite AFP, citata deAgerpres.

"Itinerariul presedintelui in cursul vizitei sale in Japonia nu a fost inca stabilit", a declarat purtatorul de cuvant al executivului american, Josh Earnest. "Este o posibilitate pe care am examinat-o de fiecare data cand presedintele s-a deplasat in Japonia", a adaugat el, refuzand sa faca speculatii legate de sansele unei asemenea vizite. Presedintele Barack Obama va participa pe 26 si 27 mai, la Ise-Shima, un mic oras din centrul arhipelagului, la summitul sefilor de stat si de guvern din tarile G7. Secretarul de stat american, John Kerry, a devenit la jumatatea lunii aprilie oficialul american cu rangul cel mai inalt care a vizitat Hiroshima.

"Toata lumea ar trebui sa vada si sa resimta puterea acestui memorial", a scris John Kerry in cartea de aur dupa vizitarea muzeului, marturie apasatoare a cuptorului nuclear care a devastat orasul cand Statele Unite au lansat bomba, pe 6 august 1945 la orele 08.15. "Sper ca intr-o zi presedintele Statelor Unite va fi printre cei care vor putea veni aici", a adaugat el, alimentand speculatiile privind o posibila vizita a lui Barack Obama inainte de incheierea mandatului acestuia in ianuarie 2017.

Statele Unite au exclus intotdeauna posibilitatea de a prezenta scuze pentru bombardarea oraselor Hiroshima (140.000 de morti) si Nagasaki (74.000 de morti). Intrebat luni in legatura cu acest aspect, Josh Earnest a reafirmat ca nu considera ca SUA trebuie sa ceara scuze Japoniei. In cursul vizitei sale, John Kerry, "profund emotionat", a privit cu incredere spre viitor si a atras atentia ca locul respectiv este inainte de toate o puternica aducere aminte a "obligatiei de a pune capat amenintarii armelor nucleare".