Comisia Europeana a anuntat luni ca daca va accepta liberalizarea regimului de vize de scurt sejur pentru cetatenii turci, decizia va include si o asa-numita 'frana de urgenta' care sa permita suspendarea acestei facilitati daca guvernul de la Ankara nu respecta criteriile cerute de blocul comunitar, transmit agentiile AFP si EFE.

Turcia trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pentru ca cetatenii ei sa poata calatori in UE fara viza, conditie pusa de Ankara pentru aplicarea recentului acord cu UE pentru stavilirea fluxului de migranti. Comisia Europeana trebuie sa se pronunte pe 4 mai asupra respectarii de catre Turcia a celor 72 de criterii, ce cuprind conditii tehnice si legale, citeazaAgerpres.

'In regulamentul nostru privind vizele avem o clauza de securitate ce ne permite ca in anumite conditii sa suspendam regimul de calatorii fara vize', a indicat la o conferinta de presa purtatoarea de cuvant comunitara Mina Andreeva, insistand ca procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci este 'conditionat'. Referindu-se la respectarea criteriilor avansate de UE, purtatoarea de cuvant a afirmat ca 'Turcia a facut multe eforturi in saptamanile si zilele trecute', cum ar fi de exemplu 'largirea accesului refugiatilor sirieni pe piata muncii'.

Daca executivul comunitar va aprecia in raportul de miercuri ca Turcia indeplineste conditiile pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, va face o propunere legislativa in acest sens asupra careia trebuie sa se pronunte ulterior Parlamentul European si statele membre ale UE. Dorind probabil sa faca mai acceptabila pentru partenerii europeni propunerea ca Turcia, Ucraina si Georgia sa beneficieze de liberalizarea regimului vizelor de scurt sejur, Franta si Germania au transmis impreuna saptamana trecuta celorlalte state ale UE un plan privind instituirea unui mecanism de salvgardare in baza caruia in anumite conditii sa se poata reveni la regimul obligativitatii vizelor pentru respectivele state.

Dar Comisia Europeana a respins aceasta propunere, invocand faptul ca reglementarile europene privind vizele cuprind deja o clauza ce permite suspendarea regimului fara vize de scurt sejur, mecanism despre care insa Franta si Germania afirma ca prea lent si nu permite luarea rapida a unor masuri in cazul unei cresteri bruste a presiunii migratorii sau al unor abuzuri, fiind nevoie de cel putin noua luni pentru a fi pus in practica.