Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a condamnat sambata asaltul asupra parlamentului irakian de catre mii de manifestanti, atentionand impotriva unei noi destabilizari in Irak, informeaza Agerpres.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

"Asaltul raportat astazi impotriva parlamentului irakian si violentele manifestatii de la Bagdad risca sa agraveze si mai mult o situatie deja tensionata", a avertizat Mogherini intr-un comunicat.

Estimand ca este vorba de o "perturbare deliberata a procesului democratic", sefa diplomatiei europene a subliniat importanta de a se reveni "rapid la ordine, in interesul poporului irakian si a intregii regiuni, confruntata cu numeroase amenintari".

Criza politica din Irak s-a agravat brusc sambata, dupa ce mii de manifestanti au patruns in Zona Verde a Bagdadului si au luat cu asalt parlamentul, pentru a protesta impotriva incapacitatii clasei politice de a se pune de acord asupra unui nou guvern.

"UE sustine eforturile premierului irakian Haider al-Abadi si ale altor lideri politici de a gasi o iesire din impasul politic actual si indeamna toti parlamentarii si populatia sa sustina aceste eforturi, nu sa le perturbe", a adaugat Mogherini.

Ea i-a indemnat pe toti irakienii si actorii regionali si internationali sa contribuie la elaborarea unui proces diplomatic menit sa stabilizeze situatia din Irak.