Organizatia Statul Islamic (SI) se poate mandri prezentand on-line portretele jihadistilor care obtin victorii zdrobitoare pe campurile de lupta din Irak, insa o camera video recuperata de pe casca unui luptator mort ofera imagini contrastante de haos si panica intr-o ciocnire cu luptatorii peshmerga, fortele kurde irakiene, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Un luptator pe nume Abu Hajer este aratat tragand la intamplare spre pozitii ale fortelor kurde dintr-un vehicul blindat al SI. Din cauza terenului accidentat, arma ii aluneca din mana si se descarca spre interior. Un alt combatant, Abu Abdullah, ii striga sa tinteasca in sus, altfel risca sa ii omoare pe toti. Din inregistrarea facuta de camera aflata pe casca altui jihadist, Abu Radhwan, se observa natura precipitata a operatiunii celor trei jihadisti care vorbesc in araba.

Haosul si dezordinea nu le sunt straine soldatilor in miezul luptelor, comenteaza Reuters, desi disciplina armatelor profesioniste poate tine sub control nervozitatea pe campul de lupta si incriminarile reciproce.

Multi dintre combatantii SI sunt insa recruti noi, unii din Europa, fara prea mult antrenament.

Statul Islamic a promovat on-line imaginea unei forte disciplinate, invincibile care ataca nestavilit liniile inamice, imaginile video avand suprapusa uneori muzica eroica. In urma cu doi ani, combatantii SI pareau de neoprit cand au cucerit vaste regiuni din Irak, inclusiv orasul Mosul, dar in ultima vreme au pierdut controlul asupra unor zone.

Inregistrarile gasite dateaza din ultima parte a lunii decembrie. Imaginile ii arata pe cei trei combatanti, cuprinsi de panica in momentul aparitiei avioanelor coalitiei antijihadiste, actionand haotic sub imperiul fricii.

Un ofiter din randul fortelor kurde, locotenent-colonelul Yasir Abdulla, a precizat pentru Reuters ca lupta respectiva a durat de la orele serii pana in zori.