Grupul Open Russia, fondat de fostul oligarh exilat in Europa Mihail Hodorkovski, a publicat inregistrari video ale unui exercitiu al politiei ruse, care ar simula raspunsul statului la o demonstratie de amploare precum Maidanul din Kiev, transmite meduza.io. Manevrele ar fi avut loc in data de 7 aprilie.

Presupus exercitiu al politiei ruseFoto: Captura YouTube

Open Russia relateaza ca unul dintre corespondentii sai s-a aflat, din intamplare, in orasul in care se desfasura exercitiul - Liubertsi, langa Moscova. Organizatia descrie manevrele drept "un exercitiu secret de antrenament al Garzii Nationale".

In data de 5 aprilie, presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat infiintarea unei Garzi Nationale, care va avea atributii de ordine publica si de combatere a terorismului si infractionalitatii organizate, desi criticii cred ca noua structura are misiunea de a bloca miscarile de protest cu ocazia alegerilor legislative.

Structura de securitate va fi formata din actuali angajati ai Ministerului de Interne si va fi condusa de Viktor Zolotov, fost agent de paza al presedintelui rus.

Garda Nationala va fi subordonata direct presedintelui Vladimir Putin.