​Retailerul german Kaufland va pune pana la finele acestui an statii de incarcare rapida pentru masinile electrice in 10 dintre magazinele sale, o alta statie urmand sa fie montata pe autostrada A2, au anuntat oficiali ai Kaufland si ai companiei Renovatio, care produce si instaleaza aceste puncte. O statie rapida permite incarcarea completa a bateriei in putin peste o ora, iar costurile unui punct sunt de peste 30.000 euro. Kaufland a cumparat din Germania 18 masini electrice e-Golf, majoritatea urmand sa fie donate unor ONG-uri.

Masini electrice la KauflandFoto: Hotnews

In Romania sunt inmatriculate sub 100 de masini electrice si numarul de statii este de numai cateva zeci. Inca din 2011 autoritatile vorbesc despre planuri de "electrificare", insa masinile electrice sunt foarte rare, chiar daca de anul trecut exista subventii care pot scadea pana la 6.000 euro din pretul de lista ale masinilor 100% electrice.

O problema este ca statiile de incarcare sunt rare, insa acum retailerul german Kaufland da un exemplu interesant, chiar daca redus ca amploare. In zece dintre magazinele sale, pe axa Constanta-Arad, vor fi instalate statii de incarcare rapida a masinilor electrice, prima fiind inaugurata joi in Bucuresti (magazinul de pe Barbu Vacarescu(.

Statiile sunt construite de compania Renovatio care suporta si investitia. O statie de incarcare rapida costa intre 20.000 si 30.000 euro, la care se pot adauga costuri de conectare cuprinse intre 5.000 si 15.000 de euro, spun cei de la Renovatio. Aceasta statie permite incarcarea completa a bateriei masinilor electrice in putin peste o ora.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro