"Daca TVR nu mai e condus de un Consiliu de Administratie, de un Presedinte-director general numit de Parlament, nu se mai poate vorbi despre misiune publica", a apreciat, marti, membrul CNA Lorand Turos, intr-o discutie referitoare la initiativa de schimbare a Legii de functionare a posturilor publice de radio si televiziune, care sa permita intrarea TVR in insolventa.

Potrivit lui Turos, "in cazul insolventei, un administrator judiciar, cel care decide despre bani, e o persoana care nu e numita de Parlamentul Romaniei. Insolventa si misiunea publica sunt notiuni incompatibile".

In timp ce alti membri CNA, precum Radu Calin Cristea, au aparat ideea insolventei ca instrument de lucru pentru rezolvarea crizei TVR, Turos s-a alaturat, prin declaratiile sale, altui membru CNA, Valentin Jucan. Acesta din urma s-a pronuntat inca de luni impotriva insolventei TVR, atat timp cat e aplicata "la fel cum se aplica in cazul Azomures, de exemplu".

In discutiile de azi din cadrul Consiliului, Jucan si-a spus din nou punctul de vedere ca insolventa ar fi nociva pentru Televiziunea publica, intre altele pentru ca administratorul judiciar ar putea lua masuri care sa afecteze grav activitatea editoriala, dand exemplu o posibila inchidere a studiourilor teritoriale ca masura de reducere a costurilor.

Un alt membru CNA, Gabriel Tufeanu, s-a declarat de acord cu pledoaria lui Valentin Jucan, a aratat ca exista si alte solutii pentru TVR asa cum si ideea insolventei "e veche de patru ani", dar a subliniat ca nu e treaba CNA sa se exprime pe aceasta tema.

Potrivit statutului si atributiilor sale, CNA nu are nimic de spus pe tema modificarii legislative in cauza, dar aceasta nu i-a impiedicat pe membri sa discute pe larg pe aceasta tema, in urma unei solicitari primite in acest sens din partea Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul din cadrul Guvernului.

  • Lorand Turos a fost nominalizat in CNA de catre Senat, la propunerea UDMR. Valentin Jucan - de catre Senat, la propunerea PDL. Radu Calin Cristea si Gabriel Tufeanu - de catre Guvernul Ponta.