Acuzatiile grave de cenzura si abuz, prin intermediul campaniei "Nu distrugeti Radio Romania/Si eu sunt Radio Romania", pe care mai multi angajati ai Radioului public le-au indreptat in ultimele trei saptamani impotriva managementului institutiei au ajuns, marti, pe masa CNA. Dupa trei ore de discutii, in care membrii Consiliului au auzit ca in institutie exista cenzura si teroare de tip "stalinist", sau dimpotriva, ca nu exista cenzura, ci doar campanii "de imagine", CNA a votat sa sanctioneze Radio Romania cu o somatie. Motivele gasite de Consiliu pentru aceasta sanctiune minima: lipsa de impartialitate si faptul ca nu au fost separate clar opiniile de fapte in emisiunile radio. Membrii au decis, totodata, sa mai asculte o data partile saptamana viitoare si sa informeze Parlamentul in legatura cu cele auzite.

Ovidiu Miculescu (foto arhiva)Foto: SRR
  • La mijlocul lunii martie, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Frontline Club, mai multi jurnalisti din jurnalisti de la Radioul public au lansat acuzatii grave la adresa conducerii institutiei: ca sunt pusi sa citeasca stiri ce contesta initiative parlamentare privind legea de functionare a SRTv si SRR, ca in acelasi timp pe post se desfasura o campanie de spoturi in care se afirma ca se intentioneaza "distrugerea radioului", ca nu puteau prezenta, in stiri si dezbateri, opinii ce sustin schimbarile legislative.
  • Situatia de la Radio se petrecea in conditiile in care in Parlament era discutata o initiativa de modificare a Legii, prin care posturile de presedinte, respectiv director general din Televiziunea public si radioul public sa fie separate. Potrivit jurnalistilor acuzatori, managementul radioului - condus de presedinte-director general Ovidiu Miculescu - si-ar fi simtit amenintata pozitia si, prin aceasta campanie, ar fi urmarit sa isi apere scaunul. Detalii mai multe, din acel moment, pe Tolo.ro

Azi, la CNA, mai multi dintre jurnalistii nemultumiti si-au reluat afirmatiile de atunci si au sustinut - cu precizarea ca respectiva campanie a fost corectata intr-o oarecare masura dupa iesirea lor din martie - ca la Radio Romania "e o feliuta de stalinism in 2016". Apoi, reprezentanti ai conduerii Radioului au afirmat ca in institutie "nu exista cenzura" si au aparat modul de actiune in acest caz.

Ce au spus angajatii acuzatori:

  • Catalin Gombos, jurnalist, a mentionat ca, pe langa stiri si emisiuni de dezbatere partinitoare, au existat 4 spoturi audio impotriva modificarii legii, cu mesajul "Nu distrugeti Radio Romania": "Sunt unul dintre jurnalistii care, in cadrul unei dezbareri Frontline, am vorbit despre aceasta campanie care se desfasoara din februarie la Radio Romania si care se desfasoara in continuare. Dupa interventia noastra, din martie, s-a schimbat un pic campania, dezbaterile au devenit mai echilibrate, unele spoturi au fost modificate."
  • Catalin Gombos: "Campania, in ceea ce priveste stirile mai ales, mi s-a parut in neregula. O stire trebuie sa indeplineasca unele criterii (...) au fost extrem de multe stiri in care se prezenta modificarea Legii 41/1994 dintr-un singur punct de vedere. Cenzura a fost prin omisiune - nu se prezentau celelalte puncte de vedere. (...) Dupa parerea mea este vorba, in unele cazuri, chiar si de manipulare. (...) Dintr-o stire se intelege ca o asociatie europeana a jurnalistilor se opune legii. Dar daca vedeti mesajul lor se intelege ca se opuneau altor modificari, deoarece nu erau bine informati. (...) Mai mult, filiala locala a Asociatiei Jurnalistilor Europeni a iesit cu un comunicat in care se opun acelei petitii lansate de Radio Romania Cultural si RR Muzical impotriva modificarilor propuse pentru Legea 41. Acea pozitie nu s-a gasit in stirile Radio Romania."
  • "S-a indus ideea falsa ca proiectul promovat de Senatorul Georgica Severin ar urmari sa uneasca SRR cu SRTv."
  • Mihaela Platon, reprezentanta unui sindicat din Radio: Suntem intr-o lupta cu managementul radioului de un an si opt luni. (...) Cine nu aplauda realizarile managementului actual este inlaturat. (...) Si eu, si colegi de-ai mei suntem convocati in comisii disciplinare. Unele sunt facute pe baza unor delatiuni din partea unor persoane cel putin controversate (...) Noi trebuie sa raspundem, suntem sanctionati."
  • "O parte din campanie a constat in testimoniale ale unor personalitati care au fost puse sa spuna "Si eu sunt Radio Romania", fara sa li se explice despre ce este vorba. Nu li s-a explicat ca aceste testimoniale sunt folosite in campania de sprijinire a managementului Radio Romania."
  • Gabriel Basarabescu, realizator:  Avem colegi care au avut o atitudine rezervata fata de aceasta campanie si au sters pe jos cu ei. (...) Cine isi asuma aceasta campanie? Nu cred ca cineva poate spune in Radio Romania ca a plecat de undeva anume, exista aceasta politica in Radio de a nu se semna nimic, de a nu spune cine. (...) Cazul Neagu Djuvara: Pe de o parte nu a stiut absolut nimic cand i s-a spus ca spuna "Eu sunt Radio Romania" (...) I s-a propus acordarea unui premiu, dar dl Neagu Djuvara a spus ca refuza acest premiu, dar premiul i s-a dat nu stiu cum, cu forta (...) S-a vorbit daca exista presiuni in radio - e foarte complicat sa aducem colegi pentru ca exista frica in Radio Romania. (...) Nicio ancheta nu s-a facut pe plan profesional, am castigat un proces dupa ce am fost sanctionat intr-o ancheta facuta pentru ca am prezentat un bon de la un etaj si eram la alt etaj."
  • Gabriel Basarabescu: "Se spune ca suntem aproape de oameni. Legatura cu oamenii este zero. Nu avem bugete - tot surplusul de bani este dat de un blocaj financiar."
  • Gabriel Basarabescu: "E o feliuta de stalinism in 2016"

La randul lor, reprezentantii "partii adverse" - printre care seful studiourilor regionale Florin Brusten, redactorul-sef al stirilor RRA Nicu Popescu, jurnalistul Radu Dobritoiu din Consiliul de Onoare al Radioului, au spus ca in radio "nu exista cenzura" deoarece nimanui nu i s-ar fi interzis sa spuna o opinie pe post, ca multe acuzatii sunt nefondate si ca spoturile audio ar reprezenta o "campanie de imagine" a institutiei.

Ce au spus acestia:

  • Sunt doua paliere - unul administrativ, ce tine de discutiile dintre sindicatele mai mici - sindicatul reprezentativ, anumite contestari ale managementului radioului, lucruri care se afla in fata Comisiilor de Cultura; al doilea - cenzura. S-au auzit foarte multe cuvinte frumoase. (...) Desi in interiorul radioului niciun jurnalist nu a sesizat astfel de posibile acte de cenzura, dupa o dezbatere in spatiul public conducerea a transmis o solicitare Consiliului de Onoare al Radioului sa analizeze daca afirmatiile facute in spatiul public au o baza legala."
  • "In ceea ce priveste partea de campanie, mesajele promotionale promoveaza radioul, nu fac parte din campaniile sociale. Radio Romania a mai efectuat campanii de acest gen. Apoi, intr-un mod interesant, colegii mei asociaza o campanie cu dezbaterile desfasurate pe programele noastre. Ceea ce a facut Radio Romania nu iese din uzanta dezbaterilor."
  • Despre campania "Nu distrugeti Radio Romania": "E un apel ca oamenii sa fie alaturi de radio".
  • "Proiectul legislativ vizat este cel de eliminare a obligativitatii taxei radio-TV"
  • "Radio Romania functioneaza cu o contributie de 2,5 lei (n.red.: taxa radio TV). Si in conditiile in care au aparut tot felul de initiative legislative, de schimbare etc, mesajul a fost lasati-o daca merge, nu distrugeti."
  • "Spoturile se difuzeaza acum fara "nu distrugeti Radio Romania". Am schimbat."
  • "La Radio Romania nu exista cenzura, avem organisme si regulamente interne"

Cativa membri CNA, precum Lorand Turos si Rasvan Popescu, au spus ca nu au fost convinsi ca la Radio Romania s-ar fi petrecut un act de cenzura, ci doar "un reflex de autoaparare, de conservare a institutiei". Ei au apreciat, insa, ca a fost incalcata obligatia legala ca, in emisiuni de stiri si dezbateri, informatia sa fie prezentata impartial si echilibrat.

Verdictul final: somatie, plus o invitatie ca partile sa discute din nou, fata in fata, la CNA si o decizie de a informa Parlamentul in legatura cu cele discutate in forul audiovizual.