Comisia juridica din Senat va dezbate saptamana viitoare un proiect de lege ce prevede ca hotararile instantelor care nu tin cont de deciziile CCR sa fie nule de drept. Proiectul de lege, initiat de doi deputati UDMR, a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor si s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei comisiei de marti, insa aceasta nu s-a tinut, din lipsa de cvorum.

Deputatul UDMR Sorin Denes, initiator alaturi de Marton Arpad, a declarat pentru Mediafax ca legea ar putea fi aplicat si celor care au fost condamnati pe baza interceptarilor.

"Declarandu-se neconstitutionale acele articole din Codul de Procedura Penala, iar acele ascultari au fost baza unor hotarari sau intocmirii unor dosare penale, sigur ca si aceste prevederi ar trebui revizuite pentru a fi puse in concordanta cu prevederile hotararii Curtii Constitutionale", a declarat Denes.

El a mai spus ca, in final, instanta de judecata este factorul de decizie in cazul revizuirii.

"E o chestiune destul de delicata, fiind vorba despre hotararile definitive, dar ca si cale de atac, revizuirea poate fi folosita. Sigur ca instanta va fi cea care va decide acest lucru. Daca sunt conditii temeice, instanta va decide. (...) Nu numai ascultarile sunt baza unei hotarari a instantelor de judecata. Sunt conjugate acolo probele. Daca acestea au fost determinante, sigur - e o problema", a mai spus deputatul, pentru Mediafax.

Proiectul completeaza Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, prin introducerea urmatorului articol: "Deciziile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept".

Apoi, in 10 zile de la primirea comunicarii unei decizii a CCR, Ministerul Justitiei elaboreaza proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstitutional si il inainteaza Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei sedinte de Guvern, iar daca actul normativ este o lege, modificarea propusa de Guvern va fi dezbatuta de Parlament in procedura de urgenta.

Propunerea legislativa a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ si a avut raport de respingere din partea Comisiei juridice din Camera Deputatilor. De asemenea, Guvernul a transmis in punctul sau de vedere ca nu sustine proiectul.

Initiativa "doreste, pe de o parte, sa urgenteze activitatea guvernamentala si legislativa pentru ca termenul de 45 de zile sa poata fi respectat pentru toate legile care se gasesc in situatie de neconstitutionalitate, pe de alta parte introduce o prevedere clara a nulitatii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei Curtii Constitutionale, protejand astfel cetateanul de posibilele neglijente sau abuzuri ale unor magistrati" se arata in expunerea de motive.

Vezi aici textul proiectului

Vezi aici expunerea de motive